Народната певица Нели Андреева пя в библиотеката на Конгреса в САЩ ден преди да се разболее

Песен на Нели Андреева е част от саундтрака на екшъна “Колибри” с Джейсън Стейтъм.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Нейния глас са слушали както музикантите от “Ред хот чили пепърс”, така и Джейсън Стейтъм

Българска народна музика звуча в библиотеката на Конгреса в САЩ, където са събрани стотици хиляди записи на фолклорни изпълнения от цялото земно кълбо. Гласът, който я изпълнява, познат както на музикантите от бандата “Ред хот чили пепърс”, така и на холивудската звезда Джейсън Стейтъм, е на талантливата Нели Андреева.

Тя обаче не летя до Америка, концертът ѝ бе посредством видеовръзка. И сякаш съдбата знаела за него. Заснели изпълненията ѝ и на следващия ден Андреева се разболяла. “Благодарих на Бог, че успях да оставя най-доброто от себе си”, казва тя.

Получава поканата покрай работата си. От близо 6 години преподава народно пеене под различни форми - индивидуални уроци, уъркшопи с възрастни и т.н. В последно време обучава чужденци, предимно от Америка, които се занимават малко по-профилирано с музика. Те нямат завършено образование в тази област, но имат афинитет към изкуството.

На уъркшопите в Америка има пасивни (такива, които слушат) и активни (такива, които пеят) участници. Сред първите била жената, която организира концертите в библиотеката на Конгреса в САЩ. Тя се свързва с джаз и поп певицата Влада Томова, която от години живее в Ню Йорк. Оттам Влада подробно обсъжа детайлите около събитието с Нели.

“Мина време, в което трябваше да направим организацията с всички подробности около концерта. От Вашингтон казаха, че много държат на него. Доста голям екип застана зад гърба ми”, разказва Андреева. Въпреки че концертът бе онлайн, трябвало да има озвучители, човек, който да координира случващото се, и т.н.

“Много съм

щастлива и горда, че

успяхме да

представим

българския фолклор

по този начин

благодарение на целия екип”, допълва фолклорната изпълнителка и благодари на всички тях.

Надява се тези, които са я слушали, да са харесали българската народна музика. От Вашингтон вече са ѝ се обадили, за да я поздравят, така че отзивите са повече от добри.

Но трябва да се отбележи, че в Америка не за първи път чуват името Нели Андреева. Нейната песен “Малка мома” бе част от саундтрака на филма “Колибри”, в който главна роля има Джейсън Стейтъм. Българката я създава през 1996 г. “Когато дойдох в ансамбъл “Филип Кутев”, диригентът Георги Генов много я хареса. Той направи аранжимент на песента, като в средната ѝ част сложи своя собствена композиция. Така двамата станахме нейни съавтори. Записахме я в Първо студио на БНР. Близо 6-7 години никой не говори за нея”, разказва Андреева.

Един ден обаче

получават скромен на

вид имейл,

че се снима

научно популярен

филм със заглавието

“Колибри”

“Може би не искаха да знаем за какво става въпрос”, гадае изпълнителката, въпреки че от продукцията се държали на високо професионално ниво, отговорили на всички условия, които българите поставили, с изключителна коректност. “Бяха много сдържани, отговаряха кратко и семпло. Цялата кореспонденция мина делово. В момента, когато приключихме, подписахме договорите, платиха се хонорарите и цялата кореспонденция се изтри”, смее се Нели.

След около половин година виждат трейлъра на “Колибри”. “Бяхме като ударени от гръм от ясно небе.

Това, което ние

знаехме, не

съвпадаше с това,

което виждахме като

трейлър

Разбира се, далеч сме от мисълта, че бяхме излъгани. Напротив, просто те искаха по-скромно да протекат разговорите”, уточнява Андреева.

Много световноизвестни звезди, идвайки да пеят в България, пишат в социалните мрежи на Андреева с искане да се видят с нея, защото са ѝ фенове. Срещала се е с великобританците от “Масив атак”. Басистът на “Ред хот чили пепърс” Майкъл Базари Флий многократно туитна, че иска да се види с народната изпълнителка, но така и не успя. Това се случва преди “Малка мома” да прозвучи в лентата “Колибри”. Песента предварително вече е обиколила света чрез интернет.

Андреева учи фолклорно пеене в Широка лъка. “Майка ми винаги е вярвала, че трябва да бъда музикант, независимо какво казваха останалите. Караше се с всички. Упорито ме водеше на солфеж и пиано. И аз се чудех защо”, смее се Нели.

Спряла да се чуди, когато след 7-и клас я приемат първа по успех в училището. Тогава започва да вярва малко повече в таланта си. “Днешните деца са облагодетелствани, защото има конкурси, места, където могат да ги оценят”, казва фолклорната изпълнителка.

“Както се казва, апетитът идва с яденето. Малко по малко, когато започнеш да влизаш в тази материя и виждаш, че ти се отдава, се превръща в хоби, а хобито в работа... Това е най-добрият вариант, който може да се случи”, категорична е Нели. 

Певицата преподава на млади таланти, а двете и? дъщери също се занимават с музика.
Певицата преподава на млади таланти, а двете и? дъщери също се занимават с музика.

Тя започва да преподава на млади таланти преди 6-7 години, макар преди това да я е страх да навлезе в тази област. “От 24 години съм предимно концертиращ солист, но явно идва момент в живота на човек, когато трябва да предава своите знания.” Сега тя е диригент на хора “Нуша”.

Притеснявала се дали притежава нужното търпение. Оказало се обаче, че изключително много ѝ се удава. “Не мога да си представя сега да не преподавам и да нямам допир с тези деца. Обичам всяко едно от тях”, обяснява Нели. Нито за миг досега не е почувствала умора или досада от новото си занимание.

“Пак мисля, че пръст тук има “Малка мома”. Тя съчета всичко в мен и като манталитет, и като характер, и като музикант... Всичко.

Събра го, излетя и

после се върна към

мен под формата на

тези малки дечица”,

разказва Андреева. До ден днешен получава имейли с благодарности, че е създала песента, защото е насърчила някого в труден момент, а други са си отивали от този свят, слушайки именно нея.

Любовта към музиката предава на двете си дъщери Калина и Йоанна. “Те пеят, откакто се помнят. Както моята майка, така и аз вярвам, че музиката един ден, когато пораснат, ще продължи да ги сплотява”, казва певицата. Момичетата ѝ вече имат солови изпълнения. Едната свири на контрабас, а другата на виола. “Когато имаме концерт трите някъде, оставяме всички допълнителни ангажименти и си даваме време, за да бъдем заедно.”

Андреева прави музикални уъркшопове из целия свят. Винаги я посрещат приятелски. “Всички се омагьосват от това, което преживяват, и искат отново да дойдат. В чужбина има страхотно внимание към българския фолклор.”

Певицата се е срещала с всякакви хора, докато им преподава. Някои от тях са изключително надъхани и 100% убедени, че само за 1 час могат да овладеят народното пеене. Колкото и да са прецизни те, никога не си тръгват удовлетворени. “За 1 час мога да им покажа колко малко могат да отнесат със себе си, защото им се струпва твърде много като материал. Народното пеене е етап от живота на човека, а не само няколко дни”, обяснява Андреева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене