Пълно слънчево затъмнение над Антарктида - последното в света до април 2023 г.

Денят ще се превърне в нощ за известно време над Антарктида тази събота. Слънчевото затъмнение ще е последното в света до април 2023 г.

За разлика от последните, наблюдавани от САЩ и Южна Америка, на това само мнозина ще имат възможност да станат свидетели, тъй като пълната му фаза ще е видима само над малки части от най-студения континент.

Пълните слънчеви затъмнения се случват по целия свят веднъж на около 18 месеца. Те не са толкова редки, но траекторията, над която попадат, е доста малка, обикновено само няколко мили. Това означава, че всяко дадено място на земното кълбо ще стане свидетел на пълно затъмнение само веднъж на всеки 375 години.

Съботното затъмнение в Антарктида е почти година след затъмнението на 14 декември 2020 г., което помрачи небето над Чили и Аржентина.

Докато слънцето е 400 пъти по-широко от луната, луната е 400 пъти по-близо до Земята. Това почти перфектно съвпадение позволява на луната да скрие слънцето за няколко секунди в минута. Най-дългото застъпване, което теоретично може да продължи по време на пълно слънчево затъмнение, е 7 минути 32 секунди. Съботата ще донесе само до 1 минута 54 секунди.

Това е първото пълно слънчево затъмнение, което се случва над Антарктида от 23 ноември 2003 г. насам.

Частично затъмнение ще има и над части от Африка, Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

То започна в 7:29 българско време, като до пълната си фаза ще достигне два часа по-късно. Затъмнението ще приключи напълно до 11:37 часа местно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене