“В капан” - не само най-гледаният, но и най-скъп исландски сериал

Олафур Дари Олафсон играе главната роля в криминалната драма.
СНИМКА: БНТ

Андри Олафсон e началник на полицията в отдалечен град в Исландия. Животът му отдавна е влязъл в коловоз - занимава се само с дребни престъпления, жена му го е изоставила, и той се е оставил на течението. Но всичко се променя един ден, когато осакатено и разчленено тяло изплува на брега, а непознат мъж е убит само няколко часа преди това.

Ферибот, който вози 300 пътници от Дания към малко исландско градче, е блокиран от тежък сняг и не може да напусне пристанището, преди да отмине бурята.

Мълвата се разнася бързо, а пътниците на ферибота и жителите на града разбират, че всички са възможни заподозрени и убиецът е в капан между тях.

Това е завръзката в новия исландски сериал “В капан”, който БНТ започва да излъчва от понеделник, 6 декември, всяка делнична вечер от 22 ч.

Криминалата драма е не само най-успешната исланска поредица, но и най-скъпосниманата в страната си - общите разходи по нея са около 6 500 000 EUR. Малко след световната ѝ премиера на международния филмов фестивал в Торонто през 2015 г. правата за излъчването ѝ са продадени по целия свят. Така още на следващата година Би Би Си 4 започва излъчването на сериала, а в САЩ "В капан" се разпространява от компанията на Боб и Харви Уейнстейн.

Сериалът влиза и в стрийминг гиганта “Нетфликс”, където също предизвиква сериозен интерес. “В капан” е носител на множество награди “Едда” от Исландската филмова и телевизионна академия, включително за най-добър тв драматичен сериал.

В главната роля в него е актьорът Олафур Дари Олафсон. Макар да е роден в американския щат Кънектикът през 1973 г., прекарва по-голямата част от живота си в Исландия. Много активен е в театъра и дори е основател на исландската трупа “Вестърпорт”, която гастролира по цял свят. Олафсон участва и в много американски филми - изигра пияния пилот на хеликоптер в “Тайният живот на Уолтър Мити” и партнира на звездите Матю Махонахи и Уди Харелсън в сериала “Истински детектив”.

Заедно с екипа снимат първия сезон на “В капан” от декември 2014 г. до май 2015 г. в рибарските градчета Сиглуфьордур и Сейдисфьордур и в столицата Рейкявик. По ирония на съдбата, докато работят по сцените, те също се оказват в капан няколко пъти заради лошото време и силния снеговалеж.

Криминалната драма е създадена от Балтасар Кормакур, сценарият ѝ е дело на Сигурйон Кяртансон и Клайв Брадли, а режисьори са Балтасар Кормакур, Балдвин Зофонисън, Оскар Тор Алексон и Бюркур Сигхорсън.

След успеха на първия те заснемат и втори сезон. В него героите са същите, но се изправят пред още по-страшни престъпления. БНТ ще излъчи и продължението през януари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене