Тайконавтите от „Шънджоу-12“ направиха първата си публична изява след завръщането на Земята

Тримата тайконавти от „Шънджоу-12“ – Ние Хайшън, Лиу Бомин и Тан Хунбо, които подобриха рекорда за най-дълъг престой на китайски астронавти в космоса в една мисия, във вторник направиха първата си публична изява след завръщането на Земята на 17 септември.

Дзин Хайпън, капитан от космическите сили на Китай, каза пред медии, че екипажът на „Шънджоу-12“ е възстановил телесното си тегло, както и мускулната сила и функцията на сърцето и белите дробове. „В момента те са във втората фаза от процеса на възстановяване“, добави той.

Тримата тайконавти се очаква да се върнат към редовните тренировки след третата фаза на наблюдение и оценка за здравословното им състояние.

По време на 90-дневния си престой в космическата станция тримата тайконавти изпълниха различни задачи, като прехвърляне и разопаковане на доставките за основния модул на космическата станция от товарния кораб „Тиенджоу-2“, две разходки в космоса, проверка на надеждността на интелигентната роботизирана ръка. Като първите обитатели на китайската космическа станция, те провериха и възможностите на новите системи за поддържане на живота на борда, полагайки основите за бъдещи мисии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене