Изследване: Самотните мъже са с по-рисково здраве

Мъжете, които живеят сами дълги години, и тези, които са преживели няколко развода или раздели, са изложени на повече рискове за здравето в сравнение с жените, установи изследване на учени от университета на Копенхаген, цитирано от "Медикъл Експрес".

"Рискът от възпалителни процеси при мъжете, живели сами повече от шест години и преживели две или повече раздели или разводи, е по-висок в сравнение с жените. Тук под възпаление разбираме хронично дразнене на тъканите, а не състояния, предизвикани от вируси или бактерии. В това отношение мъжете са особено уязвими. Трябва да помислим за специални инициативи, насочени към мъжете, които претърпяват раздели или живеят сами дълги години", обясни проф. Рике Лунд от факултета по обществено здраве, която е ръководител на изследването, предава БТА.

То е обхванало 4835 мъже и жени от Дания на средна възраст, които били изследвани чрез анализ на данни, отговори на анкети и кръвни тестове за възпалителни процеси в продължение на повече от двадесет години. Нивата на възпаление са отчетени в периода 2009-2011 г., когато участниците са на възраст 50-60 години.

"Хроничното възпаление на тъканите се свързва с множество заболявания като атеросклероза, деменция и повишена смъртност. Известно е, че незначителното, но дългосрочно повишение на С-реактивния протеин е свързано с повишен риск от сърдечносъдови болести, а подобно увеличение се наблюдава в тази група мъже", каза Лунд.

Учените са установили връзка между самотния живот и леко повишените нива на възпаление при мъжете, като са отчели и ред фактори като възраст, степен на образование, личностни характеристики, заболявания, остри възпаления и сериозни отрицателни събития в детството.

Разделите могат да се предотвратят, но резултатите от изследването не означават, че трябва да останете с партньора си на всяка цена, подчертава Лунд

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене