Тийнейджърската "Турбо" на Николай Пенчев избрана от деца за най-добрата книга

Корицата на "Турбо" - книгата, спечелила първо място

Сборникът с разкази спечели първо място в категорията "Майстори" на конкурса "Бисерче вълшебно"

Сборникът с разкази за тийнейджъри “Турбо” от Книгоиздателска къща “Труд” и авторът му Николай Пенчев спечелиха първо място в националния конкурс “Бисерче вълшебно” в категория “Майстори”.

“Бисерче вълшебно” е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване от децата.

“Турбо” е книжка с кратки истории, която се опитва да разкаже малка част от всекидневието на подрастващите, което често остава скрито дори от родителите им. Кутия, която сбъдва желания. Момче, което се измъква на косъм от побойници. Най-добра приятелка, която се оказва предателка. Как постъпваш, когато откриеш първата любов или загубен автоматичен нож? Животът на тийнейджърите е по-наситен с приключения и драматизъм от живота на всеки друг. Ако сте тийнейджър, може би ще познаете себе си в някой от героите. Ако не сте, ще си спомните отдавна отминали години.

Николай Пенчев с наградата от "Бисерче вълшебно"
Николай Пенчев с наградата от "Бисерче вълшебно"

Корицата и илюстрациите са дело на художника Иван Коритарев, който е автор на няколко книги с комикси. С негова помощ героите на “Турбо” стават още по-живи и близки на читателя.

Николай Пенчев е журналист, главен редактор на в. “България Днес”, автор на поредицата исторически криминални истории “Старобългарски загадки”. Под псевдонима Чичо Ники предизвика голям интерес със серията детски книжки в рими за страхливия вълк Гошо.

Националната награда “Бисерче вълшебно” е учредена през 2013 г. по случай Международния ден на детската книга – 2 април. Името ѝ идва от приказката “Пук!” на Валери Петров, в която се разказва за търсенето на вълшебно бисерче, което прави хората по-добри. Организатор на наградата е фондацията за насърчаване на четенето “Детски книги”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене