Пускат кола на слънчева енергия за 6250 евро

Компанията от Нидерландия Squad Mobility пуска първия градски автомобил със слънчева енергия на цена от 6250 евро.

Squad Solar City Car е разработен от двама бивши служители на конкурентната фирма Lightyear, които искат да предложат превозно средство на достъпна цена. Моделът Solar Squad може да побере двама души и ще бъде пуснат на пазара следващата година. На Запад не е необходима шофьорска книжка за колата (може да се кара от 16-годишна възраст), която достига максимална скорост от 45 км/ч.

Дългият два метра Squad Solar съчетава предимствата на практичен скутер и малък автомобил. Има място за 70 литра багаж. Автомобилът се захранва от две литиево-йонни батерии, които могат да се зареждат от стандартни електрически контакти и предлагат пробег от приблизително 80 километра. Акумулаторите може да се пълнят предварително и за секунди да се сменят.

Благодарение на допълнителната енергия от слънчевите панели на покрива, Squad Solar може да минава около 20 километра на ден дори без да зареждате батериите с ток или около 100 км, ако са заредени. Базовият модел се предлага за 6250 евро без ДДС и може да бъде поръчан предварително срещу такса от 50 евро. Най-скъпата версия струва 9300 евро. По-късно ще има и по-голямо возило с 4 места и максимална скорост от 70 км/ч, за което вече ще се изисква шофьорска книжка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене