Половината от пеперудите във Великобритания са застрашени от изчезване

Половината от видовете пеперуди, разпространени в Обединеното кралство, са застрашени от изчезване или близо до този статут, предупреждават експерти. Асоциацията за опазване на пеперудите съобщи, че четири вида от общо 62, на които е направено оценка, вече са изчезнали на регионално ниво. От останалите 58 вида, 24 са застрашени от изчезване, определени като застрашени или най-вероятно ще изчезнат от Великобритания. Още пет вида пеперуди са определени като почти застрашени от изчезване.

След последния преглед през 2011 г,. ситуацията се е влошила. С петте нови вида, застрашени от изчезване, се отчита ръст от 26 на сто. Пеперудите от вида Lasiommata megera, все още са широко разпространени, но са изчезнали в обширни райони на Англия. Популацията на вида Erebia aethiops намалява в Шотландия.

Тези данни са "шокиращи" според Ричард Фокс, научен ръководител на асоциацията. "Дори и преди тези оценки, британските пеперуди бяха сред най-застрашените в Европа", каза той.

Сред причините за намаляването на броя на пеперудите е замърсяването с азот от селското стопанство и заради климатичните промени, предава БТА.

Добрата новина е, че някои от най-застрашените британски видове като Phengaris arion, който изчезна в страната през 1979 г., вече е възстановен, а пеперудите Fabriciana adippe вече не са критично застрашен вид благодарение на програмите за опазване на вида.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене