Първият българин на покрива на планетата е първи в света на Лхотце - сам и без кислород (българската история на 14-те гиганта)

Силвия Аздреева развява знамето на родния Петрич на Лхотце. Отзад е Еверест, който българката изкачи ден по-рано. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ, СПЕЦИАЛНО ЗА "24 ЧАСА"

Изключителното постижение на едно българско момиче - Силвия Аздреева от Петрич, да покори последоватлено Еверест и Лхотце ни дава повод да погледнем към българската история на 14-те осемхилядника.

Легендарният Христо Проданов развява за първи път българското знаме на 8-хилядник на 30 април 1981 г. В първата българска хималайска експедиция “Лхотце-81” участват 21 души. До върха на 8516 м достига само ръководителят й - знаменитият карловец. Той става и първият алпинист в света, изкачил Лхотце сам и без кислороден апарат.

На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин на най-високия връх - Еверест. От този подвиг не се завръща. Остава завинаги под покрива на света. На 8 и 9 май на 8848 м се извисяват още четирима българи - Методи Савов и Иван Вълчев и Николай Петков и Кирил Досков.

Петя Колчева е първата българска жена, покорила Еверест - на 22 май 2009 г.

Христо Проданов е първият ни алпинист, изкачил и Еверест, и Лхотце - с разлика от 3 години. През 2017 г. Атанас Скатов става вторият. Вече покорявал Еверест три години по-рано, на 17 май 2017 г. Скатов изкачва Лхотце. Слиза до втори лагер. И след три нощувки атакува Еверест. На 22 май покорява и най-високия връх. За първи път българин изкачва и Еверест, и Лхотце в един сезон. Скатов подобрява рекорда за най-бързо изкачване на два осемхилядника от българин - 5 дни и 11 часа.

На 16 май 2022 г. - 1 ден, 3 часа и 45 мин след като е стъпила на Еверест, Силвия Аздреева покорява и Лхотце.

Вижте графика с българската история на 14-те осемхилядника. С върховете, подредени по височина. И с българите, които са ги покорили. Единствен официално непокорен от българин остава 14-ият, най-ниския от гигантите на света, Шиша Пангма (8027 м). Предполагаемо изкачване има големият ни алпинист Боян Петров през май 2018 г. - сам и без кислород, който не се завръща от 11-ия си осемхилядник, след като е станал първият българин, покорил цели 10.

 

Очаквайте ексклузивния разказ на Силвия Аздреева за "24 часа" за подвига на едно (не)обикновено българско момиче, изкачило последователно Еверест и Лхотце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене