Кинофестивалът в Кан обявява днес лауреатите на "Златна палма"

Кой ще получи "Златна палма"? Тази вечер 75-ото издание на международния кинофестивал в Кан ще обяви "присъдите" си, съобщи АФП, цитирана от БНТ.

След като видя всички 21 филма от конкурсната програма, деветчленното жури начело с актьора Венсан Лендон, се оттегли, изолира се в пълна секретност от шума на булевард "Кроазет" в Кан, за да вземе важните решения.
Заключителната церемония в събота вечер слага край на 75-ото издание на кинофестивала, което се опита напълно да възвърне блясъка на традиционното събитие, което бе отменено през 2020 г. заради пандемията, а миналата година се проведе с много ограничено присъствие, предаде АП.
Тазгодишният фестивал пък се проведе на фона на войната в Украйна, предизвика протести на червения килим и диалог за смисъла на киното по време на война.
"Присъдата" на журито се очаква в 20:30 часа местно време. Церемонията ще се излъчва на живо от френския тв канал Франс 2 и от онлайн канала Брут. Председателят на журито Венсан Лендон няма да мине по червения килим като предшественика си миналата година Спайк Лий. До довечера остават открити залозите кой ще наследи Жулия Дюкурно, която миналата година разтърси "Кроазет" и преодоля конкуренцията с филма си "Титан".
Шансовете тази година жена да бъде коронясана за трети път в историята на фестивала изглеждат малки, отбелязва АФП.
През 2019 г. пък "Паразит" на южнокорееца Пон Джун-хо триумфира първо в Кан, преди да повтори успеха си на церемонията на наградите "Оскар", припомня АП.
Тази година най-впечатляващите холивудски продукции - "Елвис", "Топ Гън:Маверик" и "Три хиляди години копнеж", бяха представени извън конкурсната програма в Кан.
Несъмнено, макар в Кан винаги да има спорове, сред най-добре приетите филми на фестивала, които биха могли да си тръгнат със "Златна палма", са белгийската драма "Близост" на Лукас Донт, "Решение за напускане" на Пан Чак-ук, румънската драма "ЯМР" на Кристиан Мунджиу, социалната сатира "Триъгълник на тъгата" на Рубен Йостлунд и полубиографичния разказ "Времето на Армагедон" на Джеймс Грей.
За 75-ото издание организаторите на кинофестивала в Кан са поръчали на швейцарските бижутери от "Шопар" нов трофей "Златна палма", съобщи ТАСС. Той е изработен от розов кварц, а част от листата на палмовата клонка са инкрустирани с диаманти.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене