Историите на български алпинисти, разказани във филма на БНР “Оцеляване”

Таня Иванова и Методи Савов по време на интервю
Снимка: Красимир Андонов

Започнаха снимките на документално-игралния филм “Оцеляване”, който е проект на журналистката Таня Иванова, редактор в програма “Хоризонт” на БНР, и операторите проф. Красимир Андонов, заснел филма за Боян Петров “Отново съм тук”, и Алекс Самунджи.

Филмът разказва историите на българите Методи Савов, който заедно с Иван Вълчев изкачва Еверест през 1984 г. по време на Българската национална експедиция. На слизане те прекарват нощта в Зоната на смъртта и на следващия ден са спасени, но Методи Савов губи част от ходилата си. Във филма ще бъдат представени и историите на алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов, които по време на прехода им по върховете с български имена в Антарктида попадат в силна буря, както и за сноубордиста Владимир Павлов, който се спуска със счупен крак и без обхват.

Алпинистът Иван Кожухаров, който изкачва Монблан в инвалидна количка, също ще участва в проекта, като освен за своята история той ще говори и за темата за оцеляването.

В проекта са включени записи от Златния фонд на БНР, както и интервюта на журналистката Таня Иванова с тези българи, които ще разказват как се оцелява в екстремни условия. Ще има и кадри от нюзрума на програма “Хоризонт” с участието на журналисти и музикални редактори.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене