София да помни Яна Язова – сред каузите на кмета Фандъкова

Йорданка Фандъкова открива надгробната плоча на Яна Язова. 
СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

След акция на “България днес” общината сложи надгробна плоча на писателката, чиито книги бяха забранени

Столичната община постави в понеделник паметна плоча на гроба на една от най-талантливите български писателки - Яна Язова. Отслужено бе и възпоменание от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

На 23 май, когато се навършиха 110 години от рождението на Люба Тодорова Ганчева - каквото е истинското ѝ име, Йорданка Фандъкова направи стъпка към съхраняване на спомена за талантливата жена, умряла при неизяснени обстоятелства в далечната 1974 г.

“Да върнем паметта и да я съхраним е наша кауза и моя лична задача като кмет на София. Виждаме, че когато паметта е загубена, се случват много тежки неща и това го забелязваме всеки ден. Дължим го на човека, който не се примири със системата, който загуби и беше наказан по най-жестокия начин - да не бъдат издавани творбите ѝ по комунистическото време, който отказа да стане идеолог на комунистическата партия със своите произведения.

Благодаря на инициаторите и на хората, които се обърнаха към нас, за да можем да възстановим тази памет. Разбрахме го през изданията на пресгрупата - “24 часа” и “България Днес”, благодаря на г-жа Венелина Гочева и на нейния екип, които направиха достояние тази история с липсата на паметен знак”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че следващата инициатива ще е да се постави пейка с фигурата на Яна Язова до любимия ѝ Софийски университет. 

Йорданка Фандъкова открива надгробната плоча на Яна Язова. 
СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
Йорданка Фандъкова открива надгробната плоча на Яна Язова. СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

И досега не е разкрито при какви обстоятелства през 1974 г. умира писателката, която е погребана в Централните софийски гробища. На гроба ѝ нямаше паметна плоча и това бе причината Столичната община заедно с изследователите на нейното творчество - Петър Величков и Атанас Димитров, да я постави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене