Как се прави добър ваканционен филм

© Getty Images

В www.youtube.com, в категорията „Пътешествия и събития" има голям избор на филми. Колко успешни може да бъдат дори най-простички материали, доказва „сериалът" на Manniac. Млад берлинчанин разказва за своето неколкомесечно пътешествие из Австралия. Макар че някои филмчета са с дължина до 20 минути, Manniac има над 10 000 абонати, а филмите в канала имат по 125 000 показвания. Преди тях дори върви кратка реклама.

Тайната на успеха на Manniac е следната: филмчето е на реално момче, което е сбъднало своя мечта и е стигнало до Австралия. Там си е купило кола и е тръгнало да обикаля страната. Филмчето за пътуването, озвучено с музика на китара, показва Австралия, каквато тя е в клишетата. И все пак Manniac изглежда достоверен. YouTube създава нови, нормални медийни звезди. Не са необходими маркетинг, издатели, голям екип. Всеки ден има над три милиарда показвания на видео филми, всяка минута се появяват 48 часа нов филмов материал.

Дигитална камера

Няколко съвета за хора, които искат сами да създават и представят филмчета за отпуската си. За филми, които се качват в YouTube, обикновено е достатъчно да имате дигитална камера. Добри филми могат да се правят и с най-базовите модели на Canon, JVC, Panasonic и Sony. Кой модел да изберете зависи от това за какво искате да използвате камерата.
Ако ще снимате по време на пътуване, е добре камерата да е здрава и да има вградена памет. Що се отнася до разделителната способност - HD или дори SD са напълно достатъчни. Колкото по-голяма е разделителната способност, толкова по-обемни са данните - те заемат повече място в паметта и обработването им отнема повече време. По-високо качество не е и необходимо, защото видеоклиповете в интернет се отварят само в малък прозорец в уеб браузъра.

Сценарият

Много телевизионни режисьори започват снимките без сценарий. Във фотографията отделните кадри имат свой смисъл, но филмовите сцени са част от нещо цяло. Затова е добре да имате сценарий: как искате да разкажете историята, ще има ли някаква централна тема или основни действащи лица? Ако се съобразите с това, ще си улесните монтажа. Още по-лесно ще ви бъде, ако снимате и „пресечки" - отделни кадри, които да монтирате при смяна на перспективата, на ракурса, на мястото. За предпочитане е да не снимате от ръка, защото кадрите може да се разклатят. Не използвайте без причина функцията „зуум" - след такива кадри е трудно да се монтира добър преход.
Добра програма за видеомонтажа е iMovie, тя работи с операционната система на Apple (за PC използвайте например Movie Maker). С такава програма филмът лесно се импортира, кадрите се „режат", като се рамкират и след това се позиционират с функцията „drag and drop". Може да се подложи музика или да се запише обяснителен текст. Необходимо е да имате микрофон - иначе се получава звук като от варел. И не се отчайвайте - ще мине известно време, докато направите наистина сполучлив филм.

Автор: Дирк Леман за списание GEO

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене