Нюйоркският филмов фестивал отбелязва 60-ата си годишнина

През тази година публиката ще може да види „Лична криза“ („Personality Crisis: One Night Only“) на Мартин Скорсезе СНИМКА: Ройтерс

Нюйоркският филмов фестивал отбелязва своята 60-годишнина с премиерата на филмовата адаптация на романа на Дон ДеЛило „Бял шум“ с режисьор Ноа Баумбак , съобщи АП, цитирана от БТА.

За шестте десетилетия, в които се провежда, Нюйоркският филмов фестивал се е утвърдил като място, на което се показват филми от цял свят, прожектират се дългоочаквани заглавия и се съживява класика.

„Въпросът, който си задавахме, беше „Кой е филмът номер едно на фестивала тази година?“ Не трябваше да бъде нещо очаквано, търсехме заглавие, което да принадлежи към пантеона“, каза Денис Лим, артистичен директор на фестивала.

Филмовият канон - във всички значения на тази дума – винаги е присъствал на нюйоркския форум. Тук са показвани филми на Сатяджит Рай, Акира Куросава, Анес Варда, Педро Алмодовар, Джейн Кемпиън.

Първото издание на фестивала е през 1963 г. Тогава са представени филми на Луис Бунюел, Роман Полански, Жан-Люк Годар.

Нюйоркският филмов фестивал не раздава награди и не се интересува от комерсиалния успех на продукциите в киноиндустрията. Целта на организаторите е да покажат това, което смятат за най-добро. Форумът е мост между артистите и публиката, казва Юджийн Ернандес, изпълнителен директор на фестивала.

През 2020 г., заради пандемията от новия коронавирус, събитието се проведе виртуално. През 2021 г. публиката се върна, макар и с редица ограничения. „Три години чакахме този момент“, казва Ернандес, който е сред организаторите на кинофестивала "Сънданс".

Кинофорумът в Ню Йорк продължава до 16 октомври.

Освен филма на Баумбак ще бъдат показани „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтръс, „Време за Армагедон“ („Armageddon Time“) на Джеймс Грей, „Инспекцията“ („The Inspection“) на Елеганс Братън, както и „Тя каза“ („She Said“) – драма, проследяваща журналистическото разследване на в. „Ню Йорк таймс“ за сексуалните посегателства на Харви Уайнстийн. Ще бъде показан и филмът на покойния Жан-Люк Годар „Книга с картини“ („Le livre d’images”).

Всяко издание на фестивала представя както филми на утвърдени автори, така и продукции на млади творци. През тази година публиката ще може да види „Лична криза“ („Personality Crisis: One Night Only“) на Мартин Скорсезе, „Майстор градинар“ („Master Gardner“) на Пол Шрейдър, „Двойка“ („A Couple“) на Фредерик Уайзман. Шотландската режисьорка Шарлот Уелс ще покаже първия си филм „След слънце“ („Aftersun“) с Пол Мескал и Франки Корио. Световната премиера на „Тил“ („Till”) на Чинони Чъку ще бъде именно на фестивала в Ню Йорк.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене