Поетесата Яна Кременска е първият носител на наградата "Иван Давидков"

Поетесата Яна Кременска спечели националната литературна награда „Иван Давидков". Тя успя да победи конкуренцията с поетичната си книга „Нека е всичко". Яна е от Враца, работи като журналист. Има издадени 11 книги, част от тях преведени на няколко езика.

Националната литературна награда на името на Иван Давидков е учредена през миналата година с решение на общинския съвет в Монтана по идея на писателя Мартен Калеев

Председател на журито беше известният писател академик Владимир Зарев.

„За мен беше чест да бъда председател на този литературен конкурс. Получихме 50 книги. Между тях имаше истински постижения. Думите не могат да се сравняват помежду си, но ние успяхме да отделим пет великолепни книги, които номинирахме.", каза академик Зарев.

Наградата спечели Яна Кременска, зам.- главен редактор на алманах „Околчица“.

Наградата й връчи кметът Златко Живков- плакет, дело на скулптора Теодоси Антонов.

„Това е едно добро начало. Преминахме през много трудности, но успяхме. Вярвам, че този конкурс, който събира автори от цяла България, ще продължи и в следващите години.", каза кметът Живков. Той припомни,че както има място за един молив на върха така има място и за тази национална литературна награда.

Номинирани бяха стихосбирките на петима автори.В журито се включиха поетът Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, поетесата Анелия Гешева от Видин-автор на 9 книги и носителка на награди от конкурси за поезия, Димитър Милов-поет и превода1,лауреат на литературни конкурси и писателят Мартен Калеев от Монтана, автор на 9 книги, главен редактор на Алманах „Огоста“.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене