За първи път от 8 г.: Уилиям и Кейт заминават на посещение в САЩ

Принц Уилиям и съпругата му Кейт СНИМКА: Paul Grover/Pool via REUTERS

Британският принц Уилям и съпругата му Кейт се отправят в сряда към САЩ на първото си посещение там от осем години на фона на повишеното внимание на медиите отвъд Атлантическия океан към британското кралско семейство и синовете на крал Чарлз Трети, предаде Ройтерс.

Посещението в САЩ ще е първата визита в чужбина за принцът и принцесата на Уелс след смъртта на кралица Елизабет Втора, след която първородният син на Чарлз стана наследник на британския престол. То идва няколко дни, преди живеещият в Лос Анджелис по-малък брат на престолонаследника принц Хари и американската му съпруга Меган да попаднат под светлините на прожекторите на престижна наградна церемония и представяне по Нетфликс на документален биографичен филм.

За мнозина в британските медии за кралските коментатори това ще е възможност за съпоставяне на популярността на двамата братя, чието отдалечаване редом с критиките на Хари и Меган към монархията, се превърнаха в основен сюжет от живота на династията Уиндзор през последните години.

Кралското семейство са група конкуренти, винаги са били и винаги ще е така, каза кралският биограф Андрю Мортън за Ройтерс. "Принц Уилям е бъдещият крал, принц Хари вече няма кралски ангажименти. Но независимо от това те ще следят внимателно кой привлича повече внимание, за кого вестниците пишат по-пространно и ако ви кажат, че не е така, не им вярвайте".

Уилям и Кейт ще посетят Бостън, за да участват в церемонията за връчване на наградите "Ъртшот" за екология, създадени от принца. Предишното им посещение в САЩ бе през ноември 2014 г., когато гостуваха на тогавашния президент Барак Обама в Белия дом. Този визита ще е с по-нисък ранг, те ще посетят местни екологични и образователни инициативи и организации в Бостън, а самата церемония ще е звездно събитие с участието на носителката на награди "Грами" Били Айлиш и на лауреата на "Оскар" Рами Малек, съобщи БТА.

"На първо място във фокуса на вниманието ни е наградата "Ъртшот" и няма да се разсейваме с други неща", каза източник, близък до принц Уилям.

Най-известното политическо семейство в САЩ - на Кенеди, се включва в драмата около династията Уиндзор. По време на тридневното си посещение 40-годишните Уилям и Кейт ще посетят Президентската библиотеката и музей "Джон Ф. Кенеди", където ще се срещнат с Карълайн Кенеди, дъщеря на бившия президент и настоящ посланик на САЩ в Австралия.

Няколко дни по-късно херцозите на Съсекс Хари и Меган ще бъдат в Ню Йорк за наградата "Пулс на надежда" на фондацията на името на Робърт Ф. Кенеди, с която ще бъдат отличени за усилията си за социална промяна и работа в сферата на защита на човешките права заедно с други личности, сред които и украинския президент Володимир Зеленски.

За мнозина в британските медии Хари и Меган се превърнаха в кралски злодеи, обърнали гръб на задълженията си, но възползващи се от кралския си статут, за да печелят милиони от апетитни ангажименти, сред които е и предстоящ документален сериал за Нетфликс. Отношенията със стрийминг платформата предизвикаха особена критика заради представянето на британското кралско семейство в популярния сериал на платформата "Короната", особено на събитията около Чарлз и разпада на брака му с покойната вече принцеса Даяна, майка на принцовете Уилям и Хари.

Уилям и Кейт са представяни в британските медии като отговорни и достойни, олицетворяващи стила на монархията, наложен от покойната кралица Елизабет Втора.

Социологическите проучвания сочат разделение сред поколенията, като по-младите британци симпатизират повече на Хари и Меган в сравнение с поданиците на възраст над 60 г.

"Ще бъде интересно да се сравни броя на зрителите в Ню Йорк, където Хари и Меган ще получат наградата, и на тези на Уилям и Катрин в Бостън", каза Мортън.

Ерин Хил, старши редактор в американското списание "Пийпъл", е съгласна с него. Според нея е естествено хората за искат да сравнят двете двойки. "Според мен обаче американската публика не ги възприема като конкуренти", каза тя за Ройтерс.
Според нея интересът в САЩ и към посещението на Уилям и Кейт, и към документалната поредица на Нетфликс, ще е голям. А мемоарите на принц Хари, които ще са на пазара от януари, ще бъдат "книгата на годината".

"Мога да кажа, че американците никога досега не са били така ентусиазирани спрямо кралското семейство, както сега", каза Мортън, който е в Калифорния з представяне на книгата си "Кралицата". "Сериалът "Короната", въпреки всички критики, всъщност създаде ново поколение почитатели на монархията", каза той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене