Павел Иванов от "Татковци" седна в стола на търновския кмет за "Дяволското гърло" 2

Павел Иванов в сцена от сериала

  • Ще пуснем кадри с популярния красавец, за да тестваме конкуренцията за местния вот, шегуват се в общината
  • Владо Карамазов и Теодора Духовникова пак гонят сериен убиец психопат, но не издават има ли шанс за любовта им

Учредявам агенция “Сигурност” и вашата длъжностна характеристика се състои от едно изречение. Ако искате, си го запишете някъде:

“Не спите, не ядете и не се къпете, докато не заловите този психопат!”

Това разпорежда кметът на Велико Търново към култовия телевизионен тандем агент Мия Язова и полицая Филип Чанов. Те преследват сериен убиец, но вече не в Родопите, а в старата българска столица. Повече от два месеца Владимир Карамазов и Теодора Духовникова са в Търново за снимките на втория сезон на хитовия сериал “Дяволското гърло”. Проектът се казва “Есента на демона”, а общината е основната локация на снимачния екип. Фоайето на кметския етаж е едновременно съблекалня, гримьорна, място за почивка, техническа апаратна.

Служителите в администрацията вече са свикнали с творческия безпорядък и разхождащите се по коридорите звезди. По стаите могат да се чуят любопитни истории като тази

за добермана на Асен Блатечки,

който също влиза в сериала. Пристигнал за снимки в Търново с четириногия си любимец, който бил затворен в съседна стая и не спрял да лае с часове.

“24 часа” бе допуснат на терен за финалните снимки на продукцията - в кабинета на кмета Даниел Панов. Преди това Панов излиза с усмивка по работа, оставяйки отрупаното с документи бюро и стола на градоначалника на младия Павел Иванов. Познатият от сериала “Татковци” актьор влиза в ролята на кмет на старопрестолния град. Ще се появи от 6-ия епизод в 12-серийната поредица. Казва, че усеща отговорността, но едновременно с това му е интересно и приятно.

“Срещнахме се с г-н Панов един-два пъти. Той се въздържа от насоки и съвети, защото съм сигурен, че първо иска внимателно да провери как се движат нещата, преди да се намеси с каквато и да е насока”, коментира Павел.

Сред администрацията вече върви закачка да пуснат снимка на популярния красавец в кметския кабинет с текст “Изтекоха ексклузивни кадри на новия кандидат за кмет на Велико Търново”, за да видят реакцията на конкуренцията за местния вот.

“Разпитвали сте ми инвеститора... иска да се маха веднага... пропада ми сделката”, репетира сцената Павел, докато от съседните канцеларии неподозирано му кроят друг сюжет.

През това време, откъм улицата, в прозорците грейват силни прожектори. Монтирани са на висока вишка на местната фирма за уличното осветление. Тук

се срутват очакванията ми за екшън сцени

в центъра на града, породени от разпространено по-рано съобщение, че заради снимки на филмова продукция главната улица ще бъде затворена. Патрулка, спряна пред общината, обезопасява операцията с вишката. Оказва се, тя трябва да превърне в ден сумрака на снимачната площадка в дъждовния ноемврийски следобед.

“Имахме една страхотна златна есен във Велико Търново. За първи път, четири дни преди последния снимачен ден, заваля сняг и малко ни обърка плановете. Ние не снимаме хронологично, а разбъркано. За нас не е добре, когато времето се променя.

Кинопроизводството е много тежка и кървава работа. Работим 6 дни в седмицата по 12 часа с един час почивка на обяд. Всяка минутка се гони и затова правим всякакви такива трикове - когато навън е нощ, да симулираме, че е ден, защото сцената ни е такава”, разяснява продуцентът Евтим Милошев (виж интервюто долу).

Изпълненият с десетки технически специалисти кметски кабинет жужи в съсредоточена подготовка на перфектния кадър. “Има ли тук датчици за пожароизвестителната система?”, питат се от екипа, оглеждайки всеки квадратен сантиметър на стаята. Хрумва ми, че може би по сценарий някой ще пуши цигара или пък ще има пожар. И тук съм далече. Нова група техници внасят машина за пушек и вентилатор.

През дима по-ясно се открояват “слънчевите лъчи”

от прожекторите, отговарят на лаическото ми учудване от екипа.

В замъгления кабинет въоръжават оператора Николай Бекярски с камерата. Точно като Робокоп от странната конструкция, прикрепена към тялото му, се разгъват механизми, прихващащи снимачното устройство. Тук вече не мога да ползвам светкавицата на фотоапарата, ще се отрази на кадъра, предупреждават.

Теодора Духовникова - агент Язова, и Владо Карамазов - Филип Чанов, са седнали пред бюрото на търновския кмет, за да му кажат, че са отстранени от случая. Сцената е около 2-3 минути. После отново следват указания и подготовка за следващ дубъл.

“Дяволското гърло” е един сериал, който оставя сериозна диря - и при мен, и при Теодора, като едно от най-успешните неща, които сме правили. Чакахме страшно много този сезон - 5 години. Сега, като се замислим, всичко е абсолютно различно, ние сме се променили, образите ни също.

Филип се е пропил и вече не е полицай

Просто едно много странно обстоятелство го довежда във Велико Търново. Надяваме се всичко да бъде много интересно за зрителите. Нашата амбиция е да не падаме под нивото на първия сезон”, казва между снимките Владо Карамазов.

Питам ще има ли шанс любовта на героя му с профайлърката във втория сезон на сериала. “Постоянно сме заедно, постоянно си помагаме. Те са вече повече от близки хора, но няма да издаваме някакви неща от сюжета. Категорично обаче никой от тях не минава от страната на злото, и двамата преследват лошите”, отговарят ми професионално актьорите.

Карамазов обаче признава, че след два месеца снимки вече се чувства малко уморен и иска да се прибира в София. “Велико Търново винаги ще остане за нас много важен град, особено ако и сериалът стане както искаме”, допълва.

На повечето външни локации, на които работят, Владо е

засичан с фотоапарат, но засега не смята да прави изложба

от старата столица. “Просто вече няколко години апаратът ми е едно такова средство, с което си почивам, и понеже на снимките има голямо висене, аз си го уплътнявам с фотографията. Това ме държи в кондиция”, казва актьорът.

За последните си кадри обаче сценаристите на “Есента на демона” трябва да измислят как да акцентират на статута на Велико Търново като историческа и духовна столица на България.

Заръча им го лично президентът Румен Радев, който във вторник посети снимачната площадка.

Продуцентът Евтим Милошев: В мистична базилика на Царевец, заключена от 30 г., заснехме финала на сезона

- Г-н Милошев, с какви чувства си тръгвате от Велико Търново?

- Човек трябва да поживее тук, за да усети духа на Велико Търново. Този град неслучайно е определен за историческа и духовна столица. Той има огромен заряд, има едно усещане за историчност. Снимахме на много специални места и сега, когато сме накрая, си тръгвам с невероятно топло чувство.

- Кое беше най-екстремното място, на което снимахте?

- Хълмовете Царевец и Трапезица. Снимахме в стар християнски храм в подножието на Патриаршията, който е консервиран. Когато бях на огледи, просто видях едни стъпала, които водят към нищо - една дупка. Веднага се поинтересувах какво е това и всички казваха - трябва да питаш шефа на музея Иван Църов. Аз го обожавам, защото той е изключителен ерудит, много добре познава историята и много интересно я разказва.

Попитах го, а той казва: “О, там не е влизал човешки крак сигурно от 20-30 г. Това е консервирана базилика, но щом имаш интерес- ще я видиш, само трябва да видим как ще отключим.” Дойдоха от регионалния исторически музей -

с клещи, защото не беше ясно колко е ръждясало

Влязохме и открихме наистина фантастична базилика, донякъде реставрирана, след което е направен един бетонен капак, а вътре е огромна дълбочина 4-5 метра.

Всъщност ние там заснехме финала на сериала, защото това е едно мистично място, с артефакти, капители, колони, плочи със стари гръцки надписи.

- Как историчността на този град се вплита в сюжета на втория сезон на “Дяволското гърло”?

- Велико Търново не е просто декор, градът е герой в този разказ. Идеята да снимаме тук бе на главния сценарист Иван Спасов, който е историк по образование. Разсъждавахме, че това ще е много трудно, защото улиците са тесни, има стръмни наклони, а ние се движим с огромни камиони с техника. В крайна сметка пред нас стоеше избор дали да бъдем на продукционно удобно място, или да бъдем точно във Велико Търново. Дадохме приоритет на историята и на кинематографичността на Велико Търново.

Като стара столица градът е символ на царствеността и на могъществото на властта. Макар че жанрът е криминална драма, всъщност това е една история за справедливостта и по-скоро за дефицита на справедливост, за правораздаването, за силата на властта в широкия смисъл на думата. Ние се занимаваме с конкретната история на злодей, който извършва поредица от убийства, доста ефектни, защото те правят реплики към българската история.

Използвани са средновековни методи за мъчение,

което само по себе си е интересно, но не е самоцелно, защото злодеят не е просто психопат, който прави някакви екстравагантни убийства. Това е една история, която засяга по-екзистенциални въпроси.

- На финала на първия сезон на “Дяволското гърло” агент Язова и Филип Чанов се разделят, като всеки тръгва към ново начало. Какво ги среща във Велико Търново?

- Ние замислихме “Дяволското гърло” като една история с начало и край. Когато я създавахме през 2017 г., не сме мислили за продължение и най-обективно героите просто се разделиха. Когато вече замисляхме втори сезон, пред нас стоеше въпросът дали историята да продължи с тези двама герои, или просто да направим друга. Заради любовта на публиката и изключителната работа, която имахме с Владо Карамазов и Теодора Духовникова, избрахме с тях да продължим. Как се случва така и защо тези герои вече са в Търново години по-късно? Това беше сериозно творческо предизвикателство, но и голямо вдъхновение, което, предполагам, зрителите ще оценят.

- Как избрахте сградата на общината да е полиция?

- Имахме изключителната подкрепа на община Велико Търново и лично на кмета Даниел Панов. По мои впечатления той оцени дълбочината и смисъла на един такъв проект, в който град Велико Търново е главен герой. Ние получихме общината като място, в което можем да снимаме когато можем, колкото си пожелаем, което не е лесно постижимо. Всички институции се отнесоха с огромно доверие към това, което правим, и ни оказаха огромна подкрепа.

- Имаше ли куриозни случки по време на снимките?

- Снимахме пътя от площада пред Царевец към първата порта на крепостта. Там има едно уширение като бойник и в него

заседнаха мъж и жена с две деца,

англоезични. Вече кадърът беше даден и ние им казахме просто да останат там. Те се напрегнаха какво да правят. Казахме им: “Просто играйте туристи”. В първия момент не можаха да схванат. “Просто бъдете туристи”, настоях и те: “А, да, да, да!”. Така се вживяха, че останаха с нас повече от час. При финалния монтаж вероятно лицата им дори няма да се различават, но бяха толкова всеотдайни и за тях беше такова преживяване!

- Освен Павел Иванов кои нови лица ще видят зрителите в този сезон?

- Това е чисто нов кастинг.

Играят изключителни български актьори

като Асен Блатечки, Димо Алексиев, Рая Пеева, Христина Апостолова, Мариян Вълев, който прави страхотен персонаж.

- Кога трябва да излезе на екран сериалът?

- По-скоро есента на 2023 г. Времето на излъчването и програмното планиране са изцяло приоритет на Нова телевизия, но аз ще се радвам, ако не е напролет, за да имаме повече време за постпродукционна работа. Имаме страшно много снимачен материал и ни трябва повече време да го разкажем по най-добрия начин.

Теодора Духовникова, Владо Карамазов и Павел Иванов около автентичното бюро на кмета на Велико Търново
Теодора Духовникова, Владо Карамазов и Павел Иванов около автентичното бюро на кмета на Велико Търново
Ето как се симулират слънчеви лъчи в кметския кабинет за снимките на сериала
Ето как се симулират слънчеви лъчи в кметския кабинет за снимките на сериала
Нанасят последни щрихи по сценичния грим на актьорите във фоайето на община Велико Търново
Нанасят последни щрихи по сценичния грим на актьорите във фоайето на община Велико Търново
Операторът Николай Бекярски и асистентът му в момент на работа
Операторът Николай Бекярски и асистентът му в момент на работа
Евтим Милошев
Евтим Милошев
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йордан Лечков стана за първи път дядо
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса

Напишете дума/думи за търсене