Румен Радев към Гарелов: Превърнахте истината в своя кауза, а "Панорама" - в институция

Президентът поздравява Иван Гарелов за книгата му "Неизпратени писма до Маргарита", издадена преди година от КК "Труд".

"Един от най-ярките български публицисти, превърнал истината в своя кауза, а журналистическия анализ в път към здравия разум" - така президентът Румен Радев оцени известния журналист и тв водещ Иван Гарелов в поздравителен адрес, който изпрати до него по случай 80-ата му годишнина днес.

Навръх рождения си ден Гарелов представя и най-новата си книга - "Рокендрол, шпионаж и... последен валс", отпечатана от издателство "Труд". Наред с документите, които журналистът проучва за времето на Студената война, когато шпиономанията достига и рокендрола по целия свят, той представя на страниците и свои лични истории. 

Корицата на новата книга на Иван Гарелов
Корицата на новата книга на Иван Гарелов

В писмото си президентът отбелязва приноса на Гарелов за превръщането на публицистичното предаване "Панорама" по БНТ в институция, която "и до днес е сред най-авторитетните трибуни за значими политически послания". Същевременно активната гражданска позиция, ерудиция и смелост на журналиста съществено са допринесли за плурализма на медийната среда у нас.

Ето целия текст на поздравителния адрес, изпратен от Румен Радев:

Уважаеми господин Гарелов,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Вашата 80-а годишнина!

Забележителният Ви професионален път Ви откроява като един от най-ярките български публицисти, превърнал истината в своя кауза, а журналистическия анализ в път към здравия разум.

Вашият критичен и честен поглед върху значимите процеси у нас и зад граница поддържа общественото съзнание будно и винаги е бил ценен ориентир както за зрителите и читателите, така и за политиците. Неоспорим е приносът Ви като емблематичен водещ на "Панорама" за превръщането на предаването в своеобразна институция в Българската национална телевизия, която и до днес е сред най-авторитетните трибуни за значими политически послания.

С активната си гражданска позиция, ерудиция и смелост успяхте да утвърдите характерен и неподражаем стил, който има съществен принос за плурализма в медийната среда у нас. Правото на различно мнение и свободно изразяване е ценност, за чието отстояване са нужни усилията на цялото ни общество и с особена роля в тази мисия са именно личностите, които са спечелили високо доверие.

Качествената, независима и свободна журналистика, базирана на фактите и обективния прочит на събитията, е все по-нужна днес, когато истината често бива подлагана на изпитания. Професионален и морален дълг на българските журналисти е да отстояват професионалните стандарти и принципи в борбата с внушенията, манипулациите и външните вмешателства в информационната среда.

Във Ваше лице младите репортери и телевизионни водещи могат да намерят пример, който с увереност да следват.

Желая Ви здраве, сили, щастие и нови успехи.

Честит празник!

Поздравителният адрес на Румен Радев до Иван Гарелов
Поздравителният адрес на Румен Радев до Иван Гарелов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене