Дизайнерката Стела Жан обяви гладна стачка

Дизайнерката Стела Жан обяви гладна стачка
Кадър: TEDx Talks/Youtube

Единствената чернокожа дизайнерка, която членува в Италианския съвет за мода, се оттегля от участие в Седмицата на модата в Милано заради липсата на ангажимент към многообразието и приобщаването, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Стела Жан обяви в сряда и гладна стачка заради опасения, че други нейни колеги от малцинствата ще пострадат от ответни действия.

Тя каза пред Асошиейтед прес, че Националната камара на италианската мода значително е намалила подкрепата си за колектива "Ние сме Произведено в Италия" ("We Are Made in Italy" - WAMI), съставен от млади цветнокожи дизайнери, работещи в страната. Това се е случило, след като Жан произнесела пламенна реч за личната цена, която е платила, обръщайки внимание на расовата несправедливост в Италия по време на ревю на подиума през септември миналата година.

Заедно със Стела Жан от Седмицата на модата в Милано, която ще се състои по-късно този месец, се оттеглят и колективът WAMI. Дизайнерите трябваше да открият форума с дигитална презентация.

Председателят на Националната камара на италианската мода Карло Капаса заяви пред Асошиейтед прес, че съжалява за решението на Стела Жан. Той добави, че окончателният календар на Седмицата на модата, представен в сряда, е "изпълнен с разнообразие". Според него "ще видите всичко, което правим за цветнокожите, които работят в Италия".

Жан е изпратила писмо до Капаса, в което го информира за гладната си стачка. Тя пише, че ще я прекрати, само когато получи писмено уверение, че няма да се стигне до професионални вреди за дизайнерите и поддръжниците на WAMI.

Капса твърди, че все още не се е запознал със съдържанието на писмото, както и че не е знаел за обявената гладна стачка и за оттеглянето на дизайнерите на WAMI от Седмицата на модата.

Колективът беше създаден през 2020 г. от Стела Жан, афроамериканския дизайнер Едуард Бюканън и ръководителката на Афро модна седмица в Милано - Мишел Нгомо, за да привлекат вниманието към липсата на представителство на малцинствата в италианския моден свят.

Нгомо заяви, че финансовата подкрепа за проекта от страна на Камарата е намаляла в последните трите години, както и че Афро модна седмица в Милано не е успяла да осигури 20 000 евро, необходими за подпомагане на работата на петима млади дизайнери.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене