Мижав интерес махна БДС клавиатурите от лаптопите на "Епъл"

В магазините по-често се търсят модели, които са с американско разположение на клавиатурата като този лаптоп. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

  • Чака се по 6-7 месеца, което отказва потребителите
  • В София сервиз предлага да ги направи бързо, но пада гаранцията

Клавиатурата е едно от най-важните неща при писане на компютър. Едни искат да е по-мека, други са свикнали на твърдите, останали от ерата на пишещите машини. А от известно време любителите на “Епъл” срещат нов проблем - на техните клавиши не са изписани буквите от разположението за БДС. Въпреки това не е проблем човек да си добави подредбата и да пише на нея, ако помни къде са буквите.

Проверка на “24 часа” по специализираните магазини показа, че това е практика от няколко години. Самата американска компания няма официално представителство у нас, но няколко вериги внасят техни продукти. “За последно подобни лаптопи получихме през 2018 г.”, казаха в един от търговските обекти. Взели само два. Отнело им почти 3 г. да ги продадат. “Просто хората не ги искаха, предпочитаха такива само с английски букви”, обясниха от магазина. За потребители, които търсят БДС, от веригата препоръчват да се купи външна клавиатура. И тя обаче не е на “Епъл”, а просто е съвместима с техните машини.

“Може и да си вземете стикери”, обясняват търговци. Клиенти обаче не смятат, че решението е удачно. “Проблемът е, че при писане през нощта клавиатурата свети. При стикерите не се постига този ефект, а само частично се вижда как проблясва по половината от буквата”, обясниха хора, търсили дълго време лаптоп с БДС клавиатура. Според тях не е удачно и да се ползва външна клавиатура - това тотално убивало удобството на лаптопа.

Човек, търсил подобна машина през октомври 2022 г., обясни, че от всички 30 модела едва успял да намери два. Днес и те са изчезнали.

Щателна проверка в друг магазин, предлагащ лаптопи на “Епъл”, показа, че за последните 3 г. са имали само един случай на търсене на компютър с подобна клавиатура. “Беше по време на пандемията. Обяснихме му, че можем да поръчаме, но трябва да чака поне 6 месеца”, казаха от обекта. Затова предложили на мъжа да си купи от чужбина лаптоп с руска клавиатура. Той обаче нямало как да му свърши работа, тъй като разположението на буквите било съвсем различно. Като цяло обаче клиентите им, дори да имали машини с БДС, не ги търсели. “Хората масово пишат на фонетична клавиатура”, обясниха от магазина. А дори тези, които са свикнали с БДС, нямали проблеми с писането и без него. Те вече знаели разположението на буквите и изобщо не им се налагало да поглеждат в клавиатурите. “По-скоро става дума за психологическа нагласа”, смятят търговци. Такъв е и случаят с мъж на около 40 години. Той още от казармата си изградил навика да пише, без да гледа в клавишите. Затова, макар и да пише на БДС, ползва лаптоп, в който българските букви не са изписани на клавиатурата.

Тези, които все пак вземали лаптопи с БДС, го правели не от нужда, а защото няма разлика в цената. “Мнението на хората бе, че така и така струва същите пари, защо пък да не вземат и с тази азбука”, обясняват от магазина. И посочват, че по-скоро те насочвали клиентите към тези машини, които въпреки малката си бройка залежавали.

В трети обект обаче предложиха решение, при това светещо. Оттам насочиха репортер на “24 часа” към конкретен сервиз. Там за няколко седмици можели да направят нова клавиатура.

Цената зависела от конкретния модел, но рядко надвишавала 300 лв. Повече го посещавали геймъри. Проблемът обаче е, че при отварянето гаранцията пада и така при проблем човек трябва да плаща за ремонта на лаптопа, който иначе би бил гаранционен.

Само в един от обектите все пак екипът ни успя да намери компютър с БДС клавиатура. Моделът бе от 2021 година и с М1 Pro чип. Оказа се обаче, че той е бил поръчан специално преди повече от година. Въпреки че платил капарото, човекът се отказал. За по-нови модели, които са с М2 Pro чип, от компанията твърдяха, че трябва да се чака малко по-малко време от това, което споменаха на другите места - около 2-3 месеца. Имало случаи дори машините да дойдат и по-бързо. И в тази компания обаче посочиха, че БДС е едно от нещата, които хората рядко искат за клавиатурите.

Много по-важно се оказвало търсенето на клавиатурата с т.нар. американско или европейско - английско, разположение на клавишите. При тях разликата е в големината на бутона return (enter). При европейската има и допълнителен клавиш след този за латинския Z. “В България масово лаптопите са с европейско разположение. Има обаче хора, които са учили в САЩ. Там са свикнали на тяхнота подредба, затова и търсят техните машини”, обясниха от няколко магазина.

А в европейските страни като Италия, в чиято азбука има допълнителни символи като ударено е например, ползват стандарта за Европа, а буквата е добавена като опция при натискане на специален клавиш.

Лаптопите на “Епъл” с БДС клавиатура вече са рядкост и се поръчват специално.  СНИМКА: ВИКТОРИЯ БОЧЕВСКА
Лаптопите на “Епъл” с БДС клавиатура вече са рядкост и се поръчват специално. СНИМКА: ВИКТОРИЯ БОЧЕВСКА

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене