След 100 г. забрана заради мръсотия парижани отново ще се къпят в Сена

Река Сена в Париж

Работи се по грандиозен проект за пречистването на реката за лятната олимпиада догодина

От 2025 г. парижани и гостите на френската столица отново ще плуват в Сена. Или поне такава е амбицията на властите и на олимпийския комитет за летните игри догодина. Реалистични ли са обаче тези планове?

Къпането в реката, която е една от емблемите на Париж, е забранено от 1923 г., когато се преценява, че е прекалено замърсена. Въпреки това отделни смелчаци се хвърлят в нея чак докъм 60-те години на миналия век. 

В следващите десетилетия пресичащата цялата столица Сена, по която плават развлекателни корабчета, се прочува с това, че е

покрита с какви ли не боклуци

Трудно е дори да си представим на какво прилича в момента, когато заради стачките на боклукчиите и протестите срещу пенсионната реформа целият мегаполис вони на гнило от натрупаните камари неизвозени отпадъци.

Независимо от това организаторите на летните олимпийски игри през 2024 г. се надяват именно Сена да е мястото, където ще се проведат няколко състезания като плувния етап на триатлона, както и 10-километровия плувен маратон, съобщи френското издание “Локал”. Реката ще има ключова роля и в церемонията по откриването - ще има парад от кораби, на които ще бъдат качени спортистите, а от брега церемонията ще наблюдават поне 600  хил. души.

Проектът Сена да бъде пречистена дотолкова, че в нея да може да се плува отново, не е от вчера. През 1990 г. тогавашният кмет на Париж Жак Ширак афишира надеждата си, че до 3 години водите ще са толкова чисти, че хората не само да се пекат наоколо, но и да се разхлаждат в тях. По онова време в реката се въдят едва 3 вида риби и мисията изглежда обречена. И намеренията на бъдещия френски президент наистина остават само надежда.

Сегашният проект предвижда пречистването и на река Марна - десният приток на Сена, която се влива в нея в предградието Иври сюр Сен. Факт е, че през последните 30 г. е постигнат сериозен напредък в изчистването на двата водни басейна. Според Франсоа-Мари Дидие, шеф на синдиката за санитарното състояние на парижката агломерация, в момента в тях живеят и се размножават над 30 вида риби.

Независимо от положените досега усилия, парижани продължават да свързват реката с неприятни миризми и непрогледна мътилка. Малцина биха се потопили в нея без страх, а камо ли с удоволствие. Всяка година от водите се изваждат около 360 тона боклуци, разкри изданието “Слейт” през 2021 г. Другият голям проблем, разбира се, е замърсяването от канализацията. Вивиън Уолт, която следи плана за пречистване за американското сп. “Тайм”, пише, че “1,9 милиона кубически метра нетретирана канализационна вода се е изляла в Сена миналата година”. От парижкото кметство отговорили на журналистката, че това се е наложило, “за да се избегне

задръстването на парижката канализационна мрежа

и мегаполисът да не бъде наводняван при силни дъждове”.

За да бъдат разрешени натрупаните проблеми, през 2016 г. планът за чиста Сена е финансиран с 1,4 милиарда от кметството на Париж и други местни организации. За защита на канализационната мрежа при силни дъждове пък е изградена огромна цистерна в близост до парижката гара Остерлиц. Нейният обем е равен на 20 олимпийски басейна.

През 2021 г. синът на столичната градоначалничка Ан Идалго преплува цялата дължина на Сена от извора близо до Дижон до вливането ѝ в морето край Хавър в рамките на проект за опазването на околната среда. Ако планът успее и водите бъдат пречистени достатъчно за олимпиадата догодина, то през 2025-а ще бъдат изградени

23 публични плажове с къпални

по подобие на този, който от 2017 г. функционира в басейна на Ла Вилет. Само през 2018 г. той е бил посетен от 110 хиляди души. Достъпът е свободен, а сигурността е гарантирана от екип спасители към парижкото кметство. На плажа са оборудвани 4 басейна с различна дълбочина: два за семейства с малки деца, един от 1,2 м за неопитни плувци и друг от 2 м за опитните.

5 от бъдещите 23 плажа ще са в рамките на Париж, а останалите – в предградията. От тези в центъра един ще е в Булонския лес, вторият – точно срещу Айфеловата кула, третият – до Пон Ньоф, четвъртият - близо до Лувъра, и петият до Берси. Там ще бъдат построени заградени съоръжения в реката, подобни на плувни басейни, където къпещите се ще се чувстват в безопасност. За момента не е ясно дали тези плувни пространства ще функционират постоянно, или само през лятото и дали ще има по-специални и строги правила за плуване извън басейните.

Но дали наистина ще се случи всичко това? За да бъдат разрешени състезанията в рамките на олимпиадата, замърсяването на Сена трябва да бъде намалено с две трети до края на оставащите 500 дни. Засега изглежда почти невъзможно, но някои данни от последните месеци дават повод за оптимизъм. При всекидневните проверки на качеството на речната вода през 2022 г. 7 от 10 проби са се оказали задоволителни. От началото на 2023 г. тестовете са започнали да се доближават до качеството, при което плуването е възможно. И това, въпреки че много от започналите работи по проекта все още не са завършени. При проверките се следи особено зорко за нивата на две бактерии, които са критерий за заразяване – за ешерихия коли и за ентерококи.

Рисковете са големи, тъй като дори една-единствена

мощна буря може да унищожи постигнатото

Затова се мисли и за алтернативни съоръжения, където състезанията могат да бъдат преместени в последния момент при нужда. А парижани и организаторите на игрите стискат палци да няма силни дъждове 3 дни преди откриването на игрите и по време на цялото събитие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог

Напишете дума/думи за търсене