Двуколката Segway РТ – забавна, модерна и икономична

След сгъваемите велосипеди, електрически скутерчета и миниатюрни тротинетки, се появиха и атрактивните двуколки - Segway РТ (Personal Transporter).

Возилото има две големи гуми, върху които е разположена малка платформа, на която се стъпва. С него се придвиждаме изправени и бързо можем да преодоляваме задръстванията и да изминаваме до 30 км с едно зареждане на батериите.

Освен че ни забавлява, Segway е полезна за формата ни и за джоба ни, тъй като не харчи бензин. Ясно е, че бъдещето е в тези електронни устройства, които не замърсяват околната среда. Те допълват серията от изобретения като слънчевите колектори, електрическите автобуси и електромобилите, които щадят природата.


Електрическата двуколка се задвижва с две литиево-йонни батерии, които се зареждат като мобилен телефон или лаптоп. Достатъчни са им 6 часа, след което издържат около 30 км градско каране. Двуколката е предназначена предимно за градско движение по велоалеи и пешеходни зони. Може да развие скорост от 10 до 20 км/час. Разработен е и off road вариант, за неравни пътища.


Не се изискват кой знае какви умения, за да се управлява ековозилото. То се движи в зависимост от положението на тялото на човека, няма ускорител или спирачки. Ако водачът се наведе напред - двуколката тръгва, ако се изправи или се наклони назад - спира.

Динамична и стабилна

Segway РT се движи по начин много сходен начин с движението на човешкото тяло. Разликата е, че тя има колела вместо крака, мотор вместо мускули, микропроцесори вместо мозък и усъвършенствани сензори за наклона вместо балансираща система на принципа на вътрешното ухо. Подобно на мозъка ни, Segway знае кога се навеждаме напред. За да запази баланс, тя завърта колелата с нужната скорост, така се задвижваме напред. Точно това самобалансиране я прави уникална по рода си. Когато машината се наклони напред, моторите завъртат и двете колела напред, за да ни предпазят от падане. Когато се наклони назад, моторите завъртат и двете колела назад. Когато водачът използва ръчката за завиване, за да завие наляво или надясно, моторите завъртат едното колело по-бързо от другото или завъртат колелата в желаната посока, за да завъртят машината. При движение Segway PT изчислява точно радиуса на завиване така, че наклонът ни да се балансира чрез центростремителеното ускорение породено от самото завиване.


Преди всичко е за забавление

Голяма част от екипите на полицейските управления и организации по сигурността по цял свят са снабдени със Segway. С тях се улеснява работата на полицаите, които достигат по-лесно до опасни и труднопроходими места. Използва се и от пощенски служители, както и от бизнес компании, чийто персонал се движи из фабрики, където разстоянията са по-големи. Купуват я и голф играчи, които се предвиждат с нея по време на игра.
Най-вече е за забавление и доставяне на приятни емоции - возене из хълмове, наклони, пясъчни зони, излети и обиколки из квартала. Тя е идеално средство за разходка на американците. В България най-често се използва новата лека, безшумна двуколка, която е най-удобна за оператори на камери и се управлява само от тежестта на собственото им тела.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене