Куркумата придва фин аромат на сирена,сладки, маринати

На това прекрасно растение се използва коренището

Куркумата не е толкова популярна у нас, въпреки че може да я купите от всеки магазин за подправки. По-познато е кърито, в чийто състав тя е включена. Растението, от чиито корени се приготвя жълтия, прах вирее само на Изток, където с куркума се подправя почти всяко ястие и се лекуват редица болести.

В кулинарията и в народната медицина се използва коренището на куркумата, което съдържа етерични масла и пигментът куркумин, който придава жълтия цвят на подправката. Тя придава фин аромат на сладкарски изделия, маринати, сирена и различни блюда. Специфичният й вкус се определя като остър, тръпчив, леко нагарчащ, а действието й е сгряващо.
В страните от Източна и Средна Азия без куркума не минава почти нито едно блюдо. С нея подправят ориз, риба, зеленчуци, месо, тесто.

Подправяйте с нея богата на протеини храна

Подправката е доста силна и трябва да се използва внимателно. За ароматизиране на 4 порции е достатъчна 1/4 ч. л. от нея. Добавя се още в началото на приготвянето на ястието. Когато се използва с лечебна цел, дозата може да се увеличи до четвърт чаена лъжичка на порция. Важно е да се знае, че тя действа по-ефикасно в комбинация с растително масло и след като е загрята на висока температура.

Добре е с нея да се подправя храна, богата на протеини, тъй като стимулира храносмилането и предотвратява образуването на газове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене