Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос

Руси Чанев

Руси Чанев печели голямата награда „Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство. А Мимоза Базова е удостоена с почетен „Аскеер".

На пресконференция в сцена-клуб "Максим" фондация "Академия Аскеер" обявиха тазгодишните номинации. Този път спектакълът е посветен на 95-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков и ще е под мотото "Театрална суматоха". Режисьор на церемонията-спектакъл е Борис Радев, а в програмата ще присъства почти цялата трупа на Военния театър. Спектакълът ще бъде отражение на това, което се случва в обществото. "Зрителите ще се срещнат с любими емблематични герои като Гоца, Лило, Лисицата. Ще се опитаме да дадем отговор на въпроса "Какво е суматоха?", каза Радев.

Отличията за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон ще бъдат връчени за 33-и път отново на 24 май - празника на българската писменост, духовност и култура, в театър "Българска армия".
"Руси Чанев се предлага от няколко години, този път категорично решихме да му връчим наградата. Той е толкова скромен и притеснен и не иска да приеме наградата, но ще му се наложи", каза Георги Къркеланов, член на Комисията по номинации. За Мимоза Базова допълни, че от 95-а година всяка година има премиера в театъра. Освен това тя има принос в създаването на наградите "Аскеер". 

Мимоза Базова на театралните награди "Икар" през 2009 г.
Мимоза Базова на театралните награди "Икар" през 2009 г.

За водеща женска роля са номинирани Климентина Фърцова за ролята й на Алис в "Отблизо" (Драматичен театър - Пловдив), Мария Стефанова за образа й на Розовата дама в "Оскар и розовата дама" на Стефан Спасов (Театър 199), Радена Вълканова за ролята й на Путин в "Хага" на Галин Стоев (Народен театър).

За водеща мъжка роля номинациите са за Александър Толев за ролята му на Михаил Василиевич Платонов в "Платонoff" на Маргарита Младенова и Иван Добчев (Театрална работилница "Сфумато"),  Йордан Ръсин за ролята му на Принцът в "Кулата" на Съни Сънински (Театър 199), Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" на Стоян Радев Ге. К., (Театрално-музикален продуцентски център Варна - Драматичен театър - Варна).

За поддържаща женска роля са номинирани Александра Василева за ролите на Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него", реж. Боян Крачолов (Народен театър), Илиана Коджабашева за ролята на Маргарита Симонян в "Хага" на Галин Стоев (Народен театър), Маргита Гошева за ролята на Пития в "Едип и пророците" по Софокъл на Диана Добрева (Драматичен театър - Пловдив).

За поддържаща мъжка роля са номинирани Иван Николов за ролите на Леонардо, Игор и Издателят в "Петрови в грипа и около него", реж. Боян Крачолов (Народен театър) и ролята на Николай Иванович в "Платонoff" на Маргарита Младенова и Иван Добчев ("Сфумато"), Нено Койнарски за ролята на Осип в "Платонoff" от А. П. Чехов, реж. Маргарита Младенова и Иван Добчев ("Сфумато"), Недялко Стефанов за ролята на Симеон в "Ботушът" от Лило Петров, реж. Стоян Радев Ге.К. (Театрално-музикален продуцентски център Варна - Драматичен театър - Варна).

За моноспектакъл предложенията са "Докато смъртта ме раздели", "Луцифер" и "Prima Facie".

За режисура са номинирани Анастасия Събева за "Крали Марко - последната балканска легенда" (Драматичен театър - Русе), Валерия Вълчева за "Замъкът" (Музей "Земята и хората"), Веселка Кунчева за "Преображението" (Драматичен театър - Благоевград).

Номинациите за най-добро представление са за
"Крали Марко - последната балканска легенда", "Красива птичка с цвят зелен" и "Преображението"

За изгряваща звезда са номинирани Калоян Желев за ролята му на Кристофър в "Странна случка с куче през нощта" (Драматичния театър в Русе), сдружение "Шум и бяс" за "Кино "Лента" от Мария Страшимирова (Кино "Влайкова"), Теодор Ненов за ролята му на Грегор Замза в "Преображението" по Кафка на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Благоевград).

За сценография номинациите са за Мариета Голомехова за "Портретът на Дориан Грей" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Габрово) и за "Преображението" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Благоевград), Мира Каланова за "Едип и пророците" на Диана Добрева (Драматичен театър - Пловдив), Теодора Лазарова за "Красива птичка с цвят зелен" на Анастасия Събева (Драматичен театър и държавна опера в Стара Загора).

Номинираните за костюмография са Елена Нацариду за "Крали Марко - последната балканска легенда" на Анастасия Събева (Драматичен театър - Русе), Мариета Голомехова за "Портретът на Дориан Грей" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Габрово) и за „Преображението" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Благоевград), Свила Величкова за "Опасни връзки" на Станка Калчева (Младежки театър "Николай Бинев").

За театрална музика са номинирани:  Владимир Ампов- Графа за "Пипи дългото чорапче" на Венцислав Асенов (Младежки театър "Николай Бинев"), Емилиян Гацов - Елби за "Игри в задния двор" на Николай Поляков (Театър „София"), Милен Апостолов за „Портретът на Дориан Грей" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Габрово) и за „Преображението" на Веселка Кунчева (Драматичен театър - Благоевград)

Номинираните представления за съвременна българска драматургия са "Кулата" на Борис Кръстев (Театър 199), "Кино "Лента" на Мария Страшилова и сдружение "Шум и бяс", посветено на кино "Влайкова", и "Боже мой" на Теа Денолюбова (Народен театър). "Това е пиеса, събитие на сезона", каза проф. Атанасов.

Актрисата Ели Колева, проф. Владимир Атанасов, Георги Къркеланов и Йордан Алексиев, зам.-директор на Военния театър
Актрисата Ели Колева, проф. Владимир Атанасов, Георги Къркеланов и Йордан Алексиев, зам.-директор на Военния театър

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене