Пчеличката Мая се завръща в България на 101 години

След дългогодишно отсъствие пчеличката Мая се завръща отново в България и то на преклонна възраст. 101 години след създаването на книжката историята за храбрата пчеличка все още вълнува и радва децата по света.

Издателство „Труд" допълни една от най-хубавите си поредици - „Жива вода" - с още една незабравима детска книжа, утвърдила се с годините.

Още като съвсем малка Мая решава, че само да събираш прашец е доста скучно и без да се замисля се втурва да обиколи и опознае околния свят. Тя е неудържимо привлечена от приключенията, които й предлага той и бързо се сприятелява с майския бръмбар, с торния бръмбар, с калинката, със скакалеца и с още много други дружелюбни и не толкова дружелюбни насекоми. По време на своите обиколки и разговори Мая разбира, че стършелите са намислили да нападнат кошера. Без да се замисля, Мая се втурва да предупреди пчелата майка. Така кошерът е подготвен за опасната атака и успява да се справи без проблем с натрапниците, а малката пчеличка е възнаградена за своята съобразителност и смелост.

В изданието на „Труд" историята е преразказана от Фрауке Нарганг - писателка и дългогодишна начална учителка. Докато децата й са още малки, тя обича да им чете и измисля различни истории за тях. Илюстрациите са на Верена Кьортинг, която е завършила живопис в Дюселдорф.

Авторът Валдемар Бонселс е роден на 21 февруари 1881 г. в Аренсбург край Хамбург. На 17 години прекъсва гимназиалното си образование, напуска дома на родителите си и няколко години пътува из Европа. През 1903 г. за една година заминава за Индия, а след това се връща в Германия.
Установява се в Шлайсхайм, близо до Мюнхен, и заедно с приятели основава издателство.

През двадесетте години на ХХ век Валдемар Бонселс е един от най-четените немски писатели. Почти всяка публикувана от него книга се радва на успех.

Днес творбите му се четат по-рядко. Името на автора на „Пчеличката Мая" е потънало в забвение. Да запази жив спомена за него е основна задача за Розе-Мари Бонселс, последната съпруга на Валдемар Бонселс. Затова тя създава фондацията „Валдемар Бонселс" и се заема с издаването на творбите на покойния си съпруг.

Фондацията се грижи да популяризира отново Валдемар Бонселс и многообразното му творчество. Освен това тя изследва живота и творческия път на писателя, починал на 31 юли 1952 г. в Амбах.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене