Чичко Google знае всичко

Интернет може да даде информация, но е странно по виртуални съвети да вземате решения, за които носите реална отговорност.

Интернет дотолкова е навлязъл в живота, че много хора биха потърсили именно там препоръка и съвет, вместо да се обърнат към приятел или специалист. Защо с такава лекота се доверяваме на личности, с които дори не се познаваме?

Психолозите анализират феномена от различни ъгли. Те например смятат за оправдано и напълно логично да се събират отзиви за стока или за услуга от хора, които вече са ги използвали. Благодарение на възможностите на глобалната мрежа това е лесен и бърз достъп до полезна пазарна информация. Не е чудно, че хиляди се възползват от него и преди да отидат в магазина, влизат в специализирани форуми, проучват, сравняват, питат. Според изследване на компания, която е сред световните лидери в изучаването на потребителското поведение, 70% от хората вярват на получените онлайн оценки за качеството на стоката.

Трябва ли обаче да купим хладилника, който е най-хвален в мрежата? Когато нещата опрат до решението, виртуалните съвети може да се окажат подвеждащи.
Психолозите обясняват защо сме склонни да се доверяваме на интернет:

Търсим авторитет и прехвърляме отговорност

l На съвременния човек му се иска да мисли, че живее независимо и че сам решава как да постъпи в един или друг случай. Но това е илюзорно, тъй като в съзнанието ни е програмиран друг механизъм на вземане на решения - чрез опиране на нечие авторитетно и колективно мнение. Някога това е било мнението на общността, но днес го търсим в интернет и това крие подводни камъни.

l Един от тях е увереността, че в мрежата няма да ни излъжат. Затова сме готови да прехвърлим на анонимните съветници отговорността за собственото си решение. Така е, защото при онлайн общуването се включва т.нар. механизмът на проекцията - колкото по-малко информация имаме за човека насреща, толкова сме по-склонни да проектираме върху него нашите фантазии, включително и за неговата компетентност, авторитетност, квалификация.

l Когато човек е част от някакво общество, дори то да е виртуално, се проявява и т.нар. афилиация, т.е. принадлежност към групата, която се превръща в доверен съветник и помощник. И ако човек не е напълно наясно с желанията си, няма ясни приоритети, групата взима решения вместо него.

Ето един красноречив пример. Ирина, на 24, дълго се готвила за сватбата си. Заколебала се, когато дошло време да избере булчинска рокля. Нямала никаква идея каква точно да е тя и се обърнала за съвет към стилистите в един форум. Те и препоръчали ретро визия. Всички посетители във форума ги подкрепили. На самата Ирина идеята не и допаднала особено, но им се доверила, защото сметнала, че отстрани нещата се виждат по-обективно. В крайна сметка роклята не се харесала нито на Ирина, нито на младоженеца, на родителите и гостите. Булката била много разстроена, имала усещането, че е провалила сватбата.

В капана на маскираната реклама

Прекомерното доверие към виртуалните авторитети винаги има негативни последици, предупреждават психолозите. Освен срещите с откровени интернет мошеници, може да попаднете и на платени съвети. Маркетинг специалистите отдавна са се научили да поднасят рекламни съобщения под формата на впечатления на популярни блогъри.

Рекламата на стоките и услугите се подава ненатрапчиво, сякаш човек между другото е решил да спомене нещо, което му е харесало. И въпреки че според статистиката около 50% от хората са склонни да се доверят на рекламата в интернет, неприятно е да установиш, че вместо мнението на уважаван от теб човек, всъщност ти поднасят откровена (и платена) реклама. За съжаление мрежата е наводнена с фалшиви блогъри, които хвалят определена стока и ругаят конкурентните и.

Най-рисковано все пак е да търсите виртуален съветник, когато се опитвате да разрешите личните си проблеми. Въпроси като "Защо той не иска да се оженим?" и "Как да разбера дали имам депресия?" се задават всекидневно от хиляди потребители. Броят на непрофесионалните съвети постоянно расте. Обществото на психолозите в Русия например признава, че не смогва да организира работата си в мрежата така, че консултации онлайн да дават само дипломирани специалисти.

Възниква закономерният въпрос защо са ни нужни мненията на явни дилетанти? За да лъжем себе си, като си мислим, че хорът от непознати гласове ще ни помогне да погледнем обективно на ситуацията. В действителност на нас изобщо не ни е нужен такъв поглед. Истината е, че когато изпаднем в сложна ситуация, ние се обръщаме към интернет за успокоение, а не за обективна оценка.

Да напишеш за проблема си в интернет форума не означава да направиш стъпка към неговото решаване. Напротив, това е начин да отложиш решението. Но това може да се окаже полезно в случаите, когато нямаш нужда от конкретно решение и действие, а просто от изпускане на парата.

Нищо полезно обаче няма в зоната на най-високия риск - медицинските форуми. Много хора, когато се сблъскат с някакъв симптом, се поддават на паниката и вместо да отидат на лекар, се впускат в изследване на тези форуми. Малко от тях могат да ви бъдат от полза. Ефективни са само форуми, в които присъстват истински лекари и които периодично могат да бъдат срещнати и на живо. Бъдете внимателни и сто пъти помислете, преди да потърсите интернет съвет относно здравето си! Печално известна е историята на американска блогърка, която вместо да извика лекар, започнала да задава въпроси по интернет за заболяването на детето си и така почти го докарала до фатален край.

Доверявай, но проверявай

Психолозите са единни в мнението си, че интернет е само средство за получаване на информация, която след това трябва придирчиво да се претегля. Но оттук нататък те се разделят. Едни твърдят, че не можем сами да оценим авторитета на виртуалния съвет, защото получаваме информация, лишена от данни и впечатления за ума, осведомеността, квалификацията, моралните качества на съветника.

И ако сме сигурни, че можем да отсеем зърното от плявата, като игнорираме глупавите или неподходящите препоръки, то излиза, че в крайна сметка се доверяваме само на себе си. Други психолози казват обаче, че можем да се доверяваме и на мнението на участниците във форумите и на блогърите. Но въпреки това винаги имаме избор - дали сляпо да вярваме на чуждите съвети или да вземем решение сами.

Във всеки случай не бива да забравяте, че когато следвате виртуални съвети, винаги носите напълно реална отговорност.

ВЕРА ДАЧЕВА 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене