Таря Турунен

Дата и място на раждане: 17 август 1977, Китее, Финландия

Рождено име: Таря Соиле Сузана Турунен Кабули

Прякор: Таапе

Височина: 164 см

Партньор: Марсело Кабули

Семеен статус: Омъжена.

Любопитно:

  • Има изключителен глас - драматичен сопран, покриващ три октави.
  • Любим режисьор - Ридли Скот, любим актьор - Ръсел Кроу любим филм - „Гладиатор".
  • Първият й самостоятелен албум My Winter Storm става платинен във Финландия, но има страхотен успех и в страни като България, Чехия, Унгария, Русия.
  • Говори перфектно английски, фински, немски и испански.
  • През 2003 г. със съпруга й са официални гости в Президентския дворец в Хелзинки по повод честването Деня на независимостта. Медиите я обявяват за най-внушително облечената дама на бала.

Кратка биография:

Таря показва афинитет към музиката от много малка и затова родителите й я записват на уроци по пиано и флейта. На 15 започва уроци по пеене, а на 18 започва да се занимава академично с оперно пеене.

През 1996 г. нейният съученик Туомас Холопайнен я кани да се присъедини в негов акустичен проект.

От основаването на групата Nightwish до нейното разпадане в първоначалния състав минават осем години. През това време те издават пет албума и правят две успешни световни турнета. На 22 октомври 2005 г. с официално изявление групата обявява, че се отказва от работа с Таря. С много огорчение тя отвръща чрез своя официален сайт, че е очаквала различно отношение и е разочарована, че проблемите не са били обсъдени с нея по друг начин. Като причина за „изгонването" й се посочват прекаленият й материален интерес и промяната й в общата работа.

Докато е вокалистка на Nightwish, Таря не се отказва и от оперното пеене. Дори се записва в музикалния университет в Карлсруе, Германия. През 2006 г. Таря издава албум с коледни песни, подкрепен от голям тур заедно с камерен оркестър и пиано. Започнала е и подготовката за първия й солов албум. Той се казва My Winter Storm, излиза през 2007 г. и се радва на огромен успех. По работата за него съдействие са оказали големи имена в световния музикален бранш. Таря е звезда от по-висок ранг дори в сравнение с най-успешните години на Nightwish. През 2008 г. многобройните й български фенове бяха ощастливени от „София мюзик ентърпрайзис", които доведоха певицата за концерт в България. Успехът му беше повече от показателен, след като визитата се повтори и на следващата година.

През май 2003 г. Таря съобщава, че няколко месеца по-рано се е омъжила тайно за Марсело Кабули, с когото е до днес.


Дискография:

С Nightwish:

Angels Fall First - 1997
Oceanborn - 1998
Wishmaster - 2000
Over the Hills and Far Away - 2001
Century Child - 2002
Once - 2004


Солови проекти:

Henkäys Ikuisuudesta - 2006
My Winter Storm - 2007
What Lies Beneath - 2010

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене