Герасим Георгиев - Геро: Йозеф Швейк е добър до глупост, а не глупав от доброта

Снимка: театър

С актьора Герасим Георгиев разговаря Нина Димитрова 

- Едва ли има по-подходящо място от сцената на театър „Българска Армия“ за реализация на драматизацията по романа „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Знам обаче, че проектът е имал интересна предистория. Разкажете как този емблематичен литературен герой „оживя“ точно на тази сцена?

- Имахме сключен договор със Сатиричния театър, за да се получат нещата, но се смени ръководството. Новото прецени, че този проект не е за там, което ме учуди доста. Тогава от Съюза на артистите се включиха и помогнаха, а театърът на Армията отвори своите врати. Няма нищо случайно на този свят. Добрият войник Швейк къде може да отиде другаде, освен в театъра на Армията – в своята рота, в своя полк.

- Заглавието на този роман е придобило гражданственост у нас – като добрия и като храбрия войник Швейк. Кое е по-необходимо на обикновените хора, за да оцеляват днес?

- Хубав въпрос. Може би по много и от двете. Но мисля, че повече храбър. Добротата би трябвало да я носиш постоянно в себе си, както прави и Швейк. Но храбростта да бъдеш добър – ето това е сложното.

- Чувстваш ли, че си внесъл в образа на Швейк нещо от твоя характер и светоусещане?

- Няма как във всяка една роля, която прави един актьор да не добави нещо от себе си. С Швейк се припокрихме с неговата наивност. Винаги си мисля, че когато говориш с един човек, нещата се казват очи в очи, а често пъти се оказва обратното.

- Ако си представите, че имате възможност да изпиете една бира в компанията на своя герой какво бихте искал да му кажете?

- Ще говорим за кучета. Той е търговец на кучета, и то на помияри, на такива, за които никой не се грижи за тях. Бих си поговорил с него за това. Хубаво е да имаш един помияр, едно кученце вкъщи. Те са много верни и винаги разбират истината. На времето, като малък, имах куче, което винаги, когато стоеше до мен и срещнеше човек, с който нямам близка комуникация, оголваше зъби и почваше да ръмжи. А когато се срещнех с приятел, то винаги седеше мирно и въртеше опашка. Кучетата са интересна работа.

- Какво бихте казал на днешните управници от името на своя герой?

- Да са живи и здрави (смее се). Пожелавам си това правителство или следващото, което дойде да удвои бюджета за култура и образование. По този начин ще освидетелстваме повече идиоти, ще имат вече документи и всичко ще бъде наред. Повече култура и образование трябват на тази държава, иначе сме за никъде. Това бих им пожелал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене