“Застреляй го”, крещят в “Покана за вечеря”

С ролята си в пиесата Покана за вечеря Ивайло Герасков отбеляза 60-годишния си юбилей.
СНИМКА: АРХИВ НА ТЕАТЪРА

Истеричността на съвременния ни живот нахлува в представлението “Покана за вечеря” в театър “София” и насочва един пистолет към героите, докато те крещят “Застреляй го! Застреляй го!”, пише "24 часа".

Няма значение кого да застрелят, важното е да има труп и кръв. Тогава може би ще се уталожат страстите в това разбито семейство. Младата режисьорка Тея Сугарева показва, че може да работи добре с актьорите в сцени, където екшънът е вътре в душите, а на светло или се премълчават тайни, или се изричат лъжи.

Текстът “Покана за вечеря” е на Оля Стоянова, журналист и писател, взела наградата за пиеса на театър “София”. Тя пише в традициите на психологизма на скандинавските драматурзи, нагнетяващи вътрешно напрежение от миналото на героите, което се взривява сега и опустошава като напалм контактите помежду им.

На вечерята, организирана от вдовеца (Ивайло Герасков) след смъртта на майката, пристигат дъщерята Наталия (Дария Симеонова) с годеника си Алекс (Мартин Гяуров), синът (Антон Григоров) и семейният приятел Борис (Пламен Манасиев). Развитието на отношенията им, докато са насядали около кръгла маса с елитни манджи, напомня историята на бащата на Робърт де Ниро от филма “Всичко ни е наред”. След смъртта на жена си той тръгва на гости на децата си, за които знае, че са преуспели. Уви, ще научи, че синът му вместо велик художник е гей, че дъщеря му вместо велика дизайнерка е самотна майка с извънбрачно дете.

И на тази вечеря годеникът Алекс ще признае, че не е елитен музикант, а свирач в кръчми, а Наталия дори не е завършила следването си. Брат й е вейхайвей непукист. Най-голямата бомба хвърля семейният приятел, който признава, че е бил любовник на майката. Тогава Бащата ще извади пистолет срещу Борис...

Тея Сугарева има нюх към историята на човешките страсти и очевидно се разбира отлично с актьорите, които знаят как да стигнат до върха на емоциите си, но и кога да спрат, за да не прекаляват. Макар и с други спектакли, Тея и Дария са номинирани за “Икар 2014”.

ДИМИТЪР СТАЙКОВ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене