Назаем от гардероба на гаджето (галерия)

Анджелина Джоли, Ким Кардашиян и Рияна залагат на комбинацията от строгост и сексапил в мъжки черни костюми.

ДЕТЕЛИНА ГЪРБАТОВА, вестник "Труд"

Единственото, което трябва да направите, за да изглеждате модерни тази година, е да навлечете всичко, което намерите в дрешника на гаджето си. Е, не буквално, разбира се - и той не бива да ходи гол!

Фактите обаче са си факти. Най-големият писък на модата - не само през настоящия сезон, но и през отминалите 5-6 години - е носенето на дрехи, сякаш извадени от гардероба на гаджето, съпруга ви, брат или дори дядо ви. Забравете за впитите, секси дрешки, подчертаващи извивките на тялото. Тениски, якета, жилетки, сака, панталони - всичко трябва да е с поне един номер по-голямо от вашия.

Актуалната тенденция, както често се оказва, не е нищо друго, освен добре забравен (или не съвсем), отминал преди няколко десетилетия хит. В случая - около 3-4. През 70-те и 80-те, в крак с бума на феминизма и женската еманципация, нежният пол масово се носи с огромни подплънки на раменете на несъразмерните си костюми, блузоните са възхвалявани като най-удобното нещо, а звезди като Даян Кийтън, чиито стил включва прекроени мъжки костюми, са боготворени от публиката.

И все пак, ако преди години да се появиш на червения килим със смокинг, панталон и вратовръзка се считаше за изключителна дързост и провокация към джендър-нормите, днес подобна визия не изненадва никого. Анджелина Джоли, Дженифър Анистън, Мадона, Тилда Суинтън, Бритни Спиърс са само някои от известните дами, които залагат на мъжката версия на официалното облекло.

Тя пък може да окаже предимство по време на интервюта и на работното място, тъй като оставя впечатление за самоувереност, състезателен дух и сериозно отношение към собствените бизнес дела. Ако все пак искате да придадете допълнителна женственост на корпоративното си излъчване, пробвайте с втален модел или просто навийте ръкавите на сакото си.

Модата “назаем от момчетата” обаче не се ограничава до строгото облекло. Широките кожени якета, размъкнатите тениски и гръндж ризите отдавна не са територия, запазена за мъжете. Те са основни елементи от колекциите на световноизвестни компании като H&M, GAP, Forever 21 вече няколко сезона.

Аксесоарите на силния пол, разбира се, също вече са част от женския свят. Меките филцови шапки, мокасините, огромните часовници и “мъжките” слънчеви очила са задължителни елементи, които не само че не oгрубяват визията, но и добавят доза изисканост към дамския стил.

Защо обаче този моден писък се оказва толкова мощен? Колкото и незряло да звучи, когато носите нещо, което изглежда сякаш е заето от гаджето, в главите на околните автоматично се заражда идеята, че в живота ви има специален човек, с когото тази сутрин сте се карали за любимата и на двама ви риза. А социалният статус на “обвързана” дава допълнителна увереност дори и на най-преуспелите и известни жени.

Друг важен фактор е усещането за независимост, което заимстваната от момчетата визия носи. За мнозинството от мъжете идеята половинките им да носят подобни на техните дрехи е, меко казано, неприемлива. Въпреки умишлено не-феминисткото си название обаче, тази мода не “плаче” за мъжко одобрение, а обслужва единствено женското желание за комфорт, напук на установените критерии за сексапил и женственост.

Носи ги като мъж... но с женски екстри

Денимът, както е добре известно, е неподвластен на модата. С ниска или висока талия, разкроени, чарлстон или впити до глезена, дънките винаги са актуални. Освен това със своята функционалност предлагат безкрайни възможности за носене и комбинации с различни дрехи и аксесоари, пасващи на всякаква визия и сезон.

Тази година обаче те се носят малко по-необичайно. С мъжка кройка и навити крачоли, отпуснати, избелени и скъсани, те са един от предводителите на тенденцията “назаем от гаджето”, превръщайки се в самостоятелен феномен.
Модата на мъжките дънки се заражда още през 2008 г., когато Кейти Холмс смайва всички, обувайки панталона от деним на тогавашния си съпруг Том Круз. Днес нейният пример е следван от почти всички дами в Холивуд, които доказват, че дънките с мъжка кройка са не само изключително удобни, но и абсолютно универсални и могат да се носят при всякакви поводи в комбинация с обувки на високи токчета.

Унисексът влиза и във висшата мода

Една от най-големите провокации, предлагани от висшата мода в колекциите на дизайнерите за сезон есен-зима 2014/2015, е тоталният унисекс. Също като в анти-утопия от Джордж Оруел границите между мъжко и женско се размиват до степен, в която облеклата приличат на униформи, лишени от всякакво естетическо значение, а размерът и кройката са заличени от умовете на модистите.

Сред най-големите провокатори този сезон са JW Anderson, чиято колекция за испанската модна къща Loewe предлага идентично изглеждаща двойка, в която е трудно да се установи половата принадлежност. Prada пък показва във вдъхновената си от 50-те години колекция едни и същи дрехи, представени първо от женски модели, а после - от мъже.

 

 

Филцови шапки, очила, мъжки обувки и вратовръзки изглеждат не по-зле, когато са носени от нежния пол.
Филцови шапки, очила, мъжки обувки и вратовръзки изглеждат не по-зле, когато са носени от нежния пол.
Гръндж и рокаджийската визия отива и на момичетата.
Гръндж и рокаджийската визия отива и на момичетата.
“Заетите” от мъжкия гардероб костюми изглеждат още по-добре в ярки, нестандартни цветове.
“Заетите” от мъжкия гардероб костюми изглеждат още по-добре в ярки, нестандартни цветове.
Кейти Холмс първа обу мъжки дънки (тези на тогавашната  й половинка Том Круз) през 2008 г.
Кейти Холмс първа обу мъжки дънки (тези на тогавашната й половинка Том Круз) през 2008 г.
Кейт Уинслет комбинира дънки, тениска, сако и чанта сякаш извадени от момчешки гардероб.
Кейт Уинслет комбинира дънки, тениска, сако и чанта сякаш извадени от момчешки гардероб.
Ванеса Хъджънс доказва, че може да изглежда добре с дънките “на гаджето” дори и на червения килим.
Ванеса Хъджънс доказва, че може да изглежда добре с дънките “на гаджето” дори и на червения килим.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене