Изящната Джесика Частейн

Когато една млада актриса се превърне в муза на Ал Пачино, това веднага я прави специална в очите на филмовите ценители. Джесика Частейн плени режисьорското въображение на големия актьор и го мотивира да заснеме авангардния филм "Саломе" по текст на Оскар Уайлд. Частейн играе прочутата танцьорка от новия завет - символ на опасната женска прелъстителност. Да се надяваме, че "Саломе" на Пачино ще дойде и по българските екрани на някой от есенните арт фестивали. Със сигурност в кината ще акостира друг, крайно любопитен проект с участието на Джесика - епичната научнофантастична мелодрама на Кристофър Нолан "Interstellar".


Частейн е необичайно явление в съвременната развлекателна индустрия. Във време на звезди, продукт на маркетолози и имиджмейкъри, проектирани за глобална слава още преди да навършат 22, тази изящна актриса предефинира правилата на индустрията. През 2010-а 33-годишната Джесика е напълно анонимна за широката публика американска изпълнителка с театрално образование и малки изяви тук-там.

През 2011-а излизат 7 филма с нейно участие, тя е номинирана за "Оскар" и "Златен глобус", а през 2012 година е обявена от "Тайм" за един от "100-те най-влиятелни хора на 2012-а". Скоро заваляха и сравненията с грандамата на американското кино Мерил Стрийп.
След няколко запомнящи се участия в качествени заглавия Частейн достави солидно изпълнение във "Враг номер едно" - филмът, който я направи глобално разпознаваема и уважавана актриса.Тя играе ролята на служител на ЦРУ по петите на Осама бен Ладен.
Джесика сама си казва, че страшно дълго време не е могла да спечели дори и едно прослушване.

Тя е дъщеря на вегетарианска готвачка и пожарникар, които имат общо пет деца. Родена е в Калифорния, но успява да се запише и да учи драма в прочутата школа "Джулиард" в Ню Йорк. Тя и още няколко млади перспективни студенти са приети със стипендия, платена от починалия наскоро легендарен актьор Робин Уилямс.
Филмът, който най-ярко капсулира необичайното излъчване на Джесика Частейн, е философският магнум опус на Терънс Малик от 2011-а "Дървото на живота". В тази визуална поема за сътворението на света и съзряването Частейн е болезнено красива персонификация на идеята за чистота и земна мъдрост. Терънс Малик вижда в стройната червенокоса жена олицетворение на майката природа.


Частейн преминава през сюрреалистичните кадри като някакво видение от миналото и пленява въображението на зрителя. Тя стана звезда късно, но ще свети дълго време.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене