Венецуела: изгубеният свят (Галерия)

Арапайма е гигантска сладководна риба, която живее в реките на Южна Америка.

Чак при третото си пътуване до Новия свят Христофор Колумб стъпва на долната, южна част от американския континент. Това става през 1498 г., а земята по-късно е наречена Венецуела. Кръстник отново е Америго Веспучи, който идва с испанската експедиция на Алонсо де Охеда и стига до езерото Маракайбо. Там нашествениците откриват живописните наколни жилища на индианците, които и днес могат да се видят. Очаровани от гледката, те наричат мястото “малката Венеция”, което по-късно се приема от цялата страна.

Венецуела е страна на контрастите, като се започне от големите разлики в климата в отделните части на страната, невероятната природа, животинския свят и факта, че притежава много забележителности, които са най-най-най на света като:

*Маракайбо, най-голямото езеро в Южна Америка, площ 13 300 кв. км;
*Анхел, най-високият водопад в света, 1005 м;
*Ориноко, третата по дължина река в Южна Америка, 2200 км;
*Тепуи, уникални плосковърхи планински масиви, издигащи се сред джунглата;
*Симас, единствените в света огромни дупки пропасти насред джунглата, най-дълбоката е 350 м и 300 м широка;
*Областта “Земният ад” в Амазония - почти напълно неизследвана територия, но с огромни минерални богатства;
*Рибите убийци пираня, сладководната риба арапайма, изхвърляща силен електрически ток. Тук е родината и на най-голямата в света змия - анакондата, достигаща 11,5 м дължина;
*Нощната птица гуачаро, наречена на огромната пещера, където живее в пълна тъмнина, защото не търпи дневна светлина.
Най-големият национален парк в страната е “Канайма”. Именно него наричат “Изгубеният свят”, защото там са запазени уникални растителни и животински видове и много стари геологически форми. Сър Артър Конан Дойл казвал, че това е “раят на света”, величествен сценарий на грандиозна природна красота, който трябва да се пази за бъдещите поколения”.

Сред парка, който представлява част от огромната джунгла, се издигат тепуите - 116 уникални планински масива. Смята се, че те са най-старото геологическо образувание на Земята - още много преди появата на най-елементарен живот в морските води.
От най-големия Ауян-тепуй се спуска най-високият водопад на планетата Анхел - 1005 м, открит случайно през 1937 г. от американския летец Джеймс Анхел и наречен на него, но познат от векове от местните индианци с името Чурун Меру. Американецът решил да прелети над плоския връх, но точно над платото машината му спряла и той бил принуден да кацне. Опитите да излети отново били напразни, макар самолетът да се оказал в изправност. Анхел се почувствал като в капан. На следващото утро разбрал, че трябва да търси начин да се измъкне от това странно мъгляво плато, разчитайки само на краката си. Той обикалял плоския връх с отвесни скални обезлесени стени, за да намери как да се спусне в лагуната и попаднал на импозантната гледка на падаща в бездната вода. Огромни количества потъвали някъде долу, грандиозно и страховито. Но по скалите край водопада Джеймс видял отделни храсти, тънки дръвчета и мъхове, които решил да ползва за слизане. Два дни по-късно след мъчително спускане, напълно изтощен и доста наранен, той достигнал бреговете на малка река, в която мирясвал водопадът. Там го намерили местните индианци, прибрали го и дълго го обгрижвали, защото го смятали за странно същество, спасено от злите демонични сили, които - според тяхното поверие - господствали по върховете на тепуите.

В “Канайма” се намира и вторият по височина водопад Кукенан, както и още десетки големи и малки водопади, чиито води се сгромолясват или се разливат на широки каскади, образуващи красивата лагуна на парка. Паркът се намира на високото Гвианско плато (1100 м), част от Великата савана, където на много места още не е стъпвал човешки крак. Климатът е горещ, тропически, с чести валежи, което определя изключително богатата по видове и цветове флора: много дървесни видове, храсти и цветя, които не растат на друго място на планетата. Между тях са и над 500 вида орхидеи, националното цвете на Венецуела. А животинското царство се състои от влечуги, маймуни, мечки, ягуари, тапири, пуми, пекари. Някои от животните тук са записани в световната Червена книга.

Венецуела се слави и с безкрайните си плажове с прекрасен климат през цялата година и 75 острова в Карибско море. Населението е триезическа смесица от американски индианци, европейци - завоеватели, и африканци. Две трети са метиси, белите са около 22%, негрите и мулатите - 10%, и най-малко са потомците на местните индианци - само 2%. Тази смесица от раси ражда и най-красивите жени, абонирани за титлата “мис” във всякакви световни формати.

Материалът е на вестник "Труд"

Входът на пещерата Гуачаро.
Входът на пещерата Гуачаро.
Кръглите дупки Симас се срещат само във Венецуела.
Кръглите дупки Симас се срещат само във Венецуела.
Тепуи - плосковръх масив, издигнат насред джунглата.
Тепуи - плосковръх масив, издигнат насред джунглата.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене