Китай е близо до създаването на първия квантов компютър в света

Снимка: Pixabay

Китайски учени в близките няколко години ще създадат първия в света квантов компютър, който по ключовите си характеристики ще превъзхожда всички авангардни съвременни суперкомпютри, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това бе оповестено на сайта на Китайската академия на науките.

"Китайски специалисти вече са способни да контролират както едночастичното, така и квантовото състояние - заяви директорът на Китайската академия на науките Бай Чунлин. - Може да се каже, че преминаваме от етапа на наблюденията към този на модулациите. Квантовите телекомуникации и компютри ще ни позволят да направим революционен пробив."

По думите му, разликата в потенциала между най-новите китайски изчислителни апарати, подобни на "Тянхъ-2", и въпросната квантова разработка ще е огромна. До 2016 г. "Тянхъ-2" бе най-бързият компютър, разработен в Китай и способен да изпълнява 33,9 квадрилиона операции в секунда. Бай Чунли посочи, че ако на днешните суперкомпютри са нужни 100 години за решаването на свръхсложна задача, квантовият компютър ще може да се справи с нея за 0,01 секунди.

Квантовият компютър е сред най-обсъжданите теми в науката през последните няколко години. Това хипотетично устройство, което има допирни точки с компютърните науки и квантовата физика - най-сложния раздел от теоретичната физика, е сред най-перспективните направления в развитието на изчислителната техника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене