Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Кристиан Костов  Снимка: Ройтерс

Кристиан Костов спечели приза "Изборът на публиката" на Наградите за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава (EBBA), съобщиха от БНР.

Наградата беше връчена тази нощ при откриването на фестивала "Евросоник" в Грьонинген.

Кристиан Костов е първият българин, носител на Наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава.

Първите думи на Кристиан Костов след получаването на наградата бяха специално за БНР: "Просто искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че го заслужаваме много, но честно казано, това не е моята победа в никакъв случай, това е победата на всичките хора, които са гласували за мен. И наистина много съм благодарен за това, защото няма как да купиш това нещо. Хората или гласуват, или не. Значи повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря ви много!"

За приза "Изборът на публиката" освен Кристиан се бореха десетте европейски изпълнители, носители на наградите ЕВВА за 2017. Това са Алис Мертон от Германия, Алма от Финландия, белгийката Бланш, групата "Оф Блум" от Дания, португалецът Салвадор Собрал, победител в "Евровизия 2017", норвежката Сигрид, шведката Скот, френското дуо "Блейз" и английският музикант Дарио Дарнъл, известен под името Йънгър. Всеки от тях получи статуетката си лично от световноизвестния телевизионен водещ, музикант и диригент Джулс Холанд.

На сцената в Грьонинген 17-годишният Кристиан представи песента "Beautiful Mess", която му донесе второ място в конкурса "Евровизия 2017". На церемонията той пя и в дует с Йънгър, а на пианото им акомпанира самият Джулс Холанд.

По време на церемонията директорът на фестивала "Евросоник" Питър Шмид и ръководителят на програмата "Creative Europe" в Европейската комисия Барбара Геслер, припомниха, че мисията на наградите ЕВВА е да стимулират развитието и разпространението на европейската популярна музика.

С връчването на наградите EBBA започва уникалният фестивал за поп и рок музика "Евросоник", който се осъществяват с медийната подкрепа на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU). Партньор за България е Българското национално радио.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене