С къси поли и секси визия млади класически звезди пълнят залите

Лола Астанова носи провокативни дизайнерски рокли и високи обувки като част от представлението си.

Някои залагат на къси рокли, други са рекламни лица на големи марки

Високи токчета и къси поли, обезоръжаващи усмивки и секси визия разчупват типичната представа за творците в областта на класическата музика. Сървеменните изпълнители съзнават нуждата от възраждане на интереса към това изкуство от страна на младите и използват нестандартни методи, за да привлекат вниманието им.

Изписаните му черти са лице на рекламната кампания на “Дънхил”. Негова черно-бяла снимка е реклама и на ароматите на “Армани” и “Диор”, появява се и на корицата на “Вог”, участва в модното шоу на Джамбатиста Вали в Париж през 2016 г. Името му се свързва с това на бившата жена на Рупърт Мърдок - Уенди Денг Мърдок, с която са заснети как се държат за ръце. Но не става въпрос за някой супермодел или актьор, а за една от младите звезди на класическата музика Чарли Сим.

32-годишният виртуоз цигулар е роден във Великобритания и е син на норвежки милиардер. Сим е учил в колежа “Итън” и университета “Кеймбридж”. Свирил е с Кралската филхармония и Лондонския симфоничен оркестър. Хваща цигулката още когато е на 3 години и често композира сам музиката си. Много пъти си е партнирал с поп и рок звезди като Браян Адамс и Лейди Гага, която му е голям фен.

Чарли сам признава, че

да бъде част от

света на модата,

е начин да

привлече нов

вид публика

за музиката си. Освен това големите марки често спонсорират концертите му. По време на концертите си обаче Сим залага повече на музиката, отколкото на тоалета си. Изпълнителят е на път около 300 дни в годината и предпочита да улесни избора си с какво да се появи на сцената. Традиционният костюм му се струва твърде неудобен, затова си измисля свой собствен, ушит по поръчка. Друга негова прищявка е лакираният му малък пръст на лявата ръка, всеки път е с различен цвят.

Пианистката Мария Каракушева
Пианистката Мария Каракушева

Дейвид Гарет, който всъщност се казва Дейвид Бонгартц, е с не по-малко атрактивен външен вид. Гарет е роден в Аахен, Германия, през 1980 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, а когато е на 11 г., тогавашният бундеспрезидент Рихард фон Вайцзекер му подарява “Страдивариус”.

За да си помага с изръжката, Дейвид се възползва от външния си вид и работи допълнително като модел. Дългите му руси коси спомагат не само за успеха му в снимките, те са като свързващи нишки между класическата и рок музиката - микс, който Гарет сътворява с цигулката си. Първият му албум от 2007 г. Free преплита музиката на Паганини с песента Nothing Else Matters на “Металика”. Албумът му от 2010 г. е още по-силен израз на любовта му към рока и е пълен единствено с кавъри на рок парчета - от “Гънс енд роузис” през “Аеросмит” до “Металика”. През 2011 г. той

изпълнява

пред кралското

семейство

кавър на песента на “Нирвана” Smells Like Teen Spirit по време на Кралското вариете. През 2012 г. Гарет и тенорът Йонас Кауфман са част от специалната програма на финала на Шампионската лига.

Пианистката Юджа Уан е посланик на часовниците “Ролекс”.
Пианистката Юджа Уан е посланик на часовниците “Ролекс”.

В съвременната класическа музика се изявяват не само атрактивни млади мъже, но и секси представителки на женския пол. Юджа Уан намира пианото, или по-скоро то я чака да го намери, у дома в Пекин. Инструментът е подарък за сватбата на родителите ѝ, които също са музиканти. Уан напуска семейството си в Китай на 14 години, за да учи в Музикалния институт “Къртис” във Филаделфия, САЩ. И повече не поглежда назад.

Когато е на сцената, Уан загасва осветлението, за да направи атмосферата между себе си и публиката по-интимна. Освен това се притеснява, когато е под прожекторите. До 20-годишна възраст пианистката има проблеми със зрението, след това си прави лазерна операция на очите. Първата ѝ изява след това е в Карнеги Хол. “Изведнъж можех да видя всеки един човек от публиката и това наистина ме изплаши”, разказва Уан пред списание “Ел”.

Освен че пълни залите по време на представленията със завладяващите си изпълнения, Уан е

посланик на

часовниците

“Ролекс”

Тя признава, че за нея наистина е огромна чест да бъде сред останалите посланици, сред които има музиканти и спортисти. Това ѝ дава възможност да се запознае с един от тях - Роджър Федерер, за когото впоследствие казва, че я вдъхновява като тенисист и човек.

Тоалетът на сцената е съставна част от цялостното изпълнение на пианистката. Винаги носи ярки цветове, защото, както сама казва, първото впечатление на публиката е визуално, а цветовете вълнуват. Роклите ѝ са къси, тесни или с гол гръб, а токчетата - високи. “Щом музиката е красива и чувствена, защо да не се облечеш подходящо”, заявява Уан. Често я питат какви марки дрехи носи, но за нея това няма значение. Важно е как усеща плата върху кожата и че това ѝ дава самочувствие. Увереността определено не ѝ липсва и едно от най-новите ѝ творчески начинания е да свири и дирижира оркестъра едновременно. Преди и след представленията си Уан си пуска песни на Риана, тъй като гласът ѝ я успокоява.

Хатия Буниатишвили е наричана Бионсе на пианото, а външният ѝ вид е не по-малко вълнуватщ от този на поп звездата. Хатия е родена в Грузия и открива пианото, когато е 3-годишна. Песните ѝ и до днес са повлияни от грузинската народна музика. За таланта си тя получава множество престижни награди и участия в Карнеги Хол, Виенската филхармония и много други. През 2014 г. излиза на сцената заедно с Пласидо Доминго, а групата “Колдплей” я кани да участва в албума им A Head Full of Dreams.

Миналата година Буниатишвили е заснета под рък с актьора Орландо Блум в Париж, където пианистката живее в момента. Тя има френско гражданство, а освен това говори и пет езика. Но самата тя твърди, че музиката е най-голямата ѝ любов: “В музиката няма табута, в нея давам всичко от себе си и съм напълно гола пред емоциите си”.

Дейвид Гарет често изпълнява рок парчета с цигулката си.
Дейвид Гарет често изпълнява рок парчета с цигулката си.

Най-голям фурор в социалните мрежи обаче предизвиква Лола Астанова. Тя е инстаграм и ютюб звезда, която завладява фенове по целия свят благодарение на красивия начин, по който свири на пиано, както и ... дългите си крака. В социалните медии се разпространяват клипчета на 32-годишната красавица, която изпълнява произведения на Линц и Шопен, облечена

с къси секси

дизайнерски

рокли, и на

високи токчета.

Така се появява и на концертите си. Тоалетите ѝ са “бляскави и носещи живот”, защото са част от представлението, казва самата Астанова пред “Спутник Мундо”. Тя ги подарява на публиката, която е чакала и си е платила за това преживяване.

Астанова е родена през 1985 г. в Ташкент, Узбекистан. Неин преподавател е Лев Наумов, наричан Кръстника на руската пиано школа. На 8 години вече изнася концерти и е включена в документалния филм на ЮНЕСКО “Феномените на XX век”. При първата ѝ поява в Карнеги Хол участва в трибют за величието в пианото Владимир Хоровиц. След концерта марката луксозни часовници Ulysse Nardin организира специално афтърпарти, на което Астанова привлича вниманието им. Оттогава тя работи с марката. Изнасяла е концерт с Андреа Бочели, а в момента подготвя и такъв и със Степан Хаузер от 2CELLOS, който ще постави на изпитание стереотипите в класическата музика.

Те ще бъдат сериозно разклатени от новото дуо, което ще прикове очите и ушите както на жените, така и на мъжете. Красавците от 2CELLOS Лука Шулич и Степан Хаусер, родени в Хърватия, стават истински хит в ютюб с песента на Майкъл Джексън Smooth Criminal, изпълнена във версия с чело. Впоследствие те получават обаждане от “Сони Мастеруоркс”, с който подпсиват договор, както и от Елтън Джон, който ги кани на европейско турне. Свирили са и с “Ред Хот Чили Пепърс”, Андреа Бочели и Джордж Майкъл.

Цигуларят Чарли Сим е и част от света на модата.
Цигуларят Чарли Сим е и част от света на модата.

Момичетата от струнните групи “Хипнотик” и “Дестини” красят родната сцена

Пианистката Мария Каракушева намира време за здравословно хранене между концертите на пиано.

В България също се правят опити за представяне на класическата музика в секси и атрактивна форма. Женският квартет “Хипнотик” е един от привлекателните примери. Превратите и бурната му история обаче са пример и за това какво се случва, когато няколко жени работят заедно. В началото квартетът се сформира от Гергана Алексиева и Мария Новева, които свирят на цигулка, Марина Хинова, виолончело, и Бистра Копринкова - виола. Те си партнират около 5 години - до 2014 г. Още в началото получават подарък - албум, върху който работят със световни музикални авторитети, имат си италиански продуцент, финансова подкрепа, записват и първия си албум Destiny. В него са включени балканските шлагери “Едерлези” и “Буба Мара” в класически аранжимент, интерпретации на народната песен “Лудо младо”, болерото “Бесаме мучо” и “Слей” на Майкъл Бубле.

Момичетата снимат секси фотосесии, в които

не се притесняват

да останат по бельо

Признават, че класиката трябва да се представя по различен начин, за да предизвика вниманието. Но са категорични, че късите рокли трябва да дойдат след майсторско усвояване на инструмента.

Но след това започва битка за власт. Лидерът Гергана Алексиева напуска квартета, а начело застава Мария Новева. Новото струнно трио “Хипнотик” прави модерни и класически композиции.

След разпада на групата Гергана Алексиева сформира нов квартет - “Дестини”, който освен нея включва Джанина Драгоева (цигулка), Ивелина Туджарова (виола) и Лора Табакова (виолончело). Продуценти са композиторът Маурицио Абени и тонрежисьорът Марко Стреночи, който е носител на “Оскар”, “Златен глобус” и “Златен лъв” за филмовата си музика. Звученето на момичетата е много съвременно, а клиповете с изпълненията им са гледани хиляди пъти в ютюб. “Дестини” участват в записите на музиката за втори и трети сезон на хитовия в Италия сериал “Страсти в Тоскана”.

Хатия Буниатишвили е наричана Бионсе на пианото
Хатия Буниатишвили е наричана Бионсе на пианото

Родната ни сцена си има и красиви солови изпълнителки. Мария Каракушева се изявява като пианист, спечелила е много национални и международни награди, а също е и създател на модерна класическа музика. По-известна става с експерименталните си търсения в Classic In The House и Classic In The Jazz, в които смесва класическа музика с хаус или джаз, придавайки ново звучене на жанровете. Изявява се също и с проекта “Концерт за две Марии и едно пиано”,където си партнира с Мария Силвестър.

Мария започва да се занимава с пиано от ранна детска възраст, още преди да навърши 5 години. На 9-годишна възраст тя печели международен конкурс във Франция, а

на 12 години изнася

първия си самостоятелен

концерт в зала “България”

Впоследствие е приета в музикалната академия със специалност “Пиано” и завършва с пълно отличие. Междувременно в 11-ти клас печели два конкурса в Париж, като по-известният е на името на съвременния пианист Клод Кан.

Въпреки напрегнатото си ежедневие тя успява да живее здравословно, което е и тайната за красивия ѝ външен вид. Всеки ден спортува и внимава както за качеството, така и за количеството на храната. В дневното си меню тя избягва сладки, пържени и мазни изделия.

Степан Хаузер  и Лука Шулич  от 2CELLOS
Степан Хаузер и Лука Шулич от 2CELLOS

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Едва на 23 г. поппевецът Торино стана баща
Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене