Александър Хинков направи уникален сайт - само с позитивни новини

Деси Банова

Целта на проекта е да повдигне духа и самочувствието на всички българи

"24 часа" публикува рубриката на Нова тв “Истории на успеха с Деси Банова”, която се излъчва в сутрешния блок на телевизията. В нея журналистката представя самоизградили се българи, които могат да се реализират навсякъде по света, но не късат връзката с родината.

Днес ще ви срещна с един от създателите на вдъхновяващ проект, който ни представя успешните истории на българи и ни запознава с позитивните новини в страната. Една онлайн медия, която се отличава на фона на негативизма и отрицателните новини, които ежедневно ни заливат, един проект, чиято цел е да повдигне духа и самочувствието на всички ни. Представям ви Александър Хинков - един от двигателите на проекта “Успелите.бг”.

- Разкажете ни кои сте вие и какво точно правите.

- Ние сме платформа за добри новини, екип от млади ентусиасти, хора, които не се примиряват със статуквото, и вярват, че могат да използват своята енергия, за да постигнат значима промяна.

- Как се зароди идеята за създаване на онлайн платформата “Успелите.бг”?

- Зароди се по някакъв естествен начин, ако трябва да съм напълно честен. Сами осъзнахме в един момент, че хобито ни е нещо, което хората търсят и което оценяват високо. Именно това всъщност ни зарежда вече 4 години да продължаваме напред.

- Каква е вашата основна цел?

- Нашата основна цел е да постигнем баланс в медийната среда. Ние смятаме, че медийната хигиена в момента не е на ниво и искаме да даваме добър и позитивен пример на колегите от бранша, че

добрите новини и

успешните позитивни

истории също носят

рейтинг,

също са интересни за хората и това всъщност прави някаква промяна.

- Наистина ли голяма част от екипа ви са доброволци?

- Да, огромна част без един човек са доброволци - автори, на които сме признателни всеки един ден, но, от друга страна, те също са признателни, че успяват да са част от това голямо семейство. Ние заедно успяваме да правим значимите неща и да се борим за кауза, която постига резултати всеки ден. Иначе успяваме да събираме парички за една заплата на главния ни редактор, който всъщност е човекът с богат журналистически опит и преглежда всички материали откъм редакция, откъм достоверност, откъм актуалност и колко те правят връзка със стила на “Успелите.бг” и тази позитивна нотка, която търсим.

- Какво мотивира и дава сили на всички доброволци да са част от екипа на “Успелите.бг”.

- Деси Иванова: Искаме не само да споделяме добро съдържание, но и да показваме, че има добри примери, и също така да го създаваме. Ние самите да бъдем пример, да покажем, че не всичко е сиво или черно и бяло. Животът може да бъде много шарен тук сега, в България. Ние сме тук, за да покажем, че можем.

- Калоян Гаджев: Когато разбрах за проекта, много ми допадна идеята - понеже преобладаващо съм срещал новини, които са насочени основно към проблеми. Рядко съм виждал решения и това, което видях в проекта, е другата страна на нещата. И това, че споделяме добрия пример и създаваме платформа, чрез която можем да дадем добър пример на младите хора, да им покажем, че има добри неща, които се случват, и по този начин да ги мотивираме и те да започнат да правят нещо добро, да подхванат някаква инициатива. И като цяло виждам в проекта някакъв инструмент, с който може да започне верижна реакция към по-добра промяна.

Александър Хинков
Александър Хинков

- Все пак как се финансирате?

- Една малка част от приходите ни идват от дарения на нашите читатели, които успяват да ни помагат, за да развиваме позитивната журналистика, която правим. Но

основната част от

приходите ни идва

от моден бранд,

който създадохме

Целта му е да пренася фолклора ни, традиционните мотиви от нашето минало в ежедневието ни по един съвременен начин. Дори аз в момента съм облечен с такава риза.

- Как намирате хората, които да публикувате, така да ги наречем вашите герои?

- Това става по много лесен начин. Истината е, че добрите новини са навсякъде, просто трябва да се огледаме за тях. Конкретно в нашата редакция процесът е: авторите, които са около 30 на брой, всички използваме една обща платформа, в която си комуникираме. Там всеки предлага новини, главният редактор преценява и ги филтрира дали са годни за “Успелите” или не са толкова подходящи.

- Не ви ли притеснява фактът, че има общовалидно схващане, че високи рейтинги се получават не от позитивни, а от негативни и стряскащи новини?

- Притеснява ме дотолкова, до колкото е моята личност и като човек от обществото, че негативни новини се търсят и се оценяват високо. От гледна точка на медията не ме притеснява, защото аз виждам всеки ден колко добър пример дават “Успелите” и как

вече почти не можем

да намерим

новинарска медия

без добра новина,

ежедневно публикувана или на края на емисиите новини по телевизиите да видим няколко минутки с позитивни истории. Това са неща, които със сигурност не ме обезкуражават, напротив това ме мотивира да продължаваме да даваме този пример, който колегите го приемат и използват.

- След толкова много срещи с успели хора, каква според вас е формулата на успеха?

- Формулата е в сърцето! Истината е, че няма хора, които са успели заради богатството в пари или голямо притежание на имоти, или голяма позиция в работата. Успелите са хора, които се чувстват щастливи с това, което правят. Няма друго обяснение.

- Какво е вашето послание към всички, които искат да постигнат мечтите си?

- Не трябва да се отказват. Всички българи и въобще всички хора, които са на този свят, борят ли се за нещо, вярват ли в някаква истина и добродетел, трябва да я следват и не трябва да се отказват, колкото и пречки и стереотипи да има пред тях. Те са там - всичките пречки и проблеми, за да им намерим решенията!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене