Симеон-Хасан е единственият царски внук, роден в България и кръстен по православните канони

Симеон-Хасан

На 23 април 2008 г. най-малкият царски внук Симеон-Хасан е кръстен по каноните на Източноправославната църква в параклиса “Св. Иван Рилски” на резиденцията Царска Бистрица.

Кръщенето е извършено от игумена на Рилския манастир епископ Евлогий. Кръстници на момчето стават принцеса Ирене Гръцка и кралят на Мароко Мохамед VI. Последният обаче не успява да дойде за церемонията и е заместен от приятеля си и дядо на момчета - цар Симеон II.

На събитието присъстват още тогавашните посланици на Испания и Мароко у нас - Н.Пр. Фернандо Ариас и Н.Пр. Ел Гайлани Длими.

Най-малкият царски внук Симеон-Хасан е единственият, който е роден в България, има българско гражданство и говори български език.

Общо 11 внуци от петте си деца имат цар Симеон II и доня Маргарита.

Малкият Симеончо се ражда на 14 март 2007 г. в София. Той е син на единствената царска дъщеря княгиня Калина и съпруга ѝ Китин Муньос. Двамата се женят през октомври 2002 г., докато Симеон е премиер. С поканените височайши гости със синя кръв от цяла Европа венчавката в Царска Бистрица се превръща в светското събитие на годината.

Това всъщност е и единствената царска сватба у нас. Симеон и доня Маргарита имат и четирима синове, но те са създали семейства много преди царят да се завърне окончателно в България.

Симеон-Хасан носи имената на дядо си и на покойния крал на Мароко Хасан II, с когото царят е бил много близък. През първите месеци бебето и майка му живеят в Царска Бистрица. На княгина Калина помага жена от Самоков.

Година по-късно - на 23 април 1998 г., Симеончо е кръстен в православната вяра. Ритуалът е в параклиса “Св. Иван Рилски” в Царска Бистрица. Мястото е символично избрано - точно тук са се врекли Калина и Китин, а след сватбата им царят построява параклиса. Днес той е любимо място за сватби и кръщенета на мнозина.

Царят много държи на християнското възпитание на внука си. Преди 6 години например, на празника Сретение Господне, той го заведе за първи път в храма “Св. Александър Невски” на вечерна служба и го научи да се кръсти като християнин.

Симео-Хасан в момента на кръщенето.
Симео-Хасан в момента на кръщенето.

Премиерът Борисов връчи на Симеончо и майка му Калина български паспорти

От 2013 г. Симеон-Хасан и княгиня Калина имат българско гражданство след указ на президента. А миналата година двамата получиха български паспорти от премиера Бойко Борисов.

Процедурата за българското гражданство на Симеон-Хасан бе задвижена именно след среща на княгинята с Борисов преди няколко години. Малкият Симеончо живее с родителите си княгиня Калина и Китин Муньос в Рабат, но през ваканциите винаги идват в България.

Симеон-Хасан е единственият от царските внуци, който разбира и говори български език. Той учи родния си език от много малък - първо при частна учителка, а след това в българското училище в Рабат. Тази година завършва четвърти клас. Рецитира свободно и без грешка стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче”, а в свободното си време е изработил макет на Троянския манастир.

Премиерът връчи български паспорти на Симеончо и майка му Калина.
Премиерът връчи български паспорти на Симеончо и майка му Калина.

Само на роден език Симеончо разговаря с майка си и с дядо си. Калина използва всяка ваканция в София и Боровец, за да разкаже на сина си нещо ново за българските му корени. Царят също с удоволствие се включва в българското образование на внука си.

*арското семейство е почитател на певиците от софийското село Бистрица. Фолклорната трупа е част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Нейно изпълнение беше подаръкът на Калина за 80-ия рожден ден на баща ѝ миналия юни.

Княгинята използва всеки повод, за да рекламира България. Често се облича в българска носия и e голям почитател на народните ни шевици и на занаятите, както майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария Луиза. На срещата при Ирина Бокова в централата на ЮНЕСКО в Париж например тя се яви с рокля с българска шевица и пафти.

Съпругът ѝ Китин Муньос пък е пътешественик, изследовател и посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Като такъв той е водещ на предавания, разказващи за различни културни традиции по света, и прави филмчета по темата за Испанската национална телевизия. По тази програма Китин Муньос вече рекламира няколко пъти и България. Той засне филми за Рилския манастир и за “Бистришките баби”.

Детето прекарва редовно ваканциите си в родината на дядо си.
Детето прекарва редовно ваканциите си в родината на дядо си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене