Какво да не правите с телефона и във фейсбук - етикет на модерния човек

Не е етично да говорите по телефона в обществения транспорт.

Модерният човек е друга порода. Той е по-свободен, амбициозен, глобален, технологичен и въпреки това - по-асоциален. Бързите промени в поколенческото и поведенческото отношение водят и до обновяване на етикета за правилно поведение на обществени места. Ето част от новостите, които е хубаво да спазва добре възпитаният човек.

Не плюйте по улиците. Това правило е старо, но златно. Затова вървейки по улиците, не храчете - не приляга на европейци, пък и с притока на гости напоследък в България не е хубаво да се излагаме пред чужденците.

Не пишете по културно-историческите паметници. И това е от старите правила, но напомняме - по Колизеума, Триумфалната арка и други туристически забележителности е забранено да се пише, дори и да сте Благой Георгиев.

Изключете телефона си в театъра, киното, на събрание и т.н. Дразнещо за всички в залата е, докато върви представлението или друг вид мероприятие, 100 или повече човека да слушат как телефонът ви звъни, а вие упорито го търсите из чантата си.

Ако по време на среща ви звънне телефонът, откажете обаждането или бъдете кратки.
Ако по време на среща ви звънне телефонът, откажете обаждането или бъдете кратки.

Ако пътувате в обществения транспорт, не се намесвайте в чужди разговори. Дори и да е тема, която особено ви вълнува, не се изкушавайте да изказвате мнението си. Това е личен разговор, въпреки че се води на обществено място.

Когато сте в обществен транспорт, избягвайте телефонните разговори. От една страна, това, което си говорите, ще стане достояние на всички присъстващи, а от друга - останалите хора може да искат да подремнат или да почетат.

В опера, кино или театър вървете към местата си с лице към останалите. Мъжът винаги е първи.

В заведение също първи влиза мъжът. Клиентите вътре се обръщат инстинктивно към вратата, когато чуят, че се отваря. Жената би се почувствала неловко, ако влиза първа, защото всички ще я огледат.

Когато сте в компания, не е етично да се ровите из телефона си.
Когато сте в компания, не е етично да се ровите из телефона си.

Когато сте с компания, не поставяйте телефона си на масата. Все пак хората са по-важни от технологиите. А ако се ровите във фейсбук, демонстрирате неуважение към всички останали на масата. В краен случай, ако чакате важно телефонно обаждане или съобщение, извадете телефона, но го поставете на масата с екрана надолу.

Когато на масата се сервира плато или голяма чиния за всички, не е културно да ровите и избирате най-доброто. Вземайте парчето, което стои най-близо до вас.

Нe топете в соса с хляб. Но ако не можете да се сдържите, добре е да си помогнете с вилица, а не с пръсти.

Не искайте сметката, докато партньорът все още се храни. Това ще го накара да се чувства принуден да яде по-бързо или ще реши, че е скучен събеседник.

Фразата “Каня ви” означава “Аз плащам”. Ако нямате намерение да покриете цялата сметка, по-добре кажете “Хайде да отидем на ресторант”. Тогава всеки плаща сам за себе си. И все пак кавалерът може да предложи да плати сметката на дамата.

Когато гостите ви пристигнат, изключете телевизора и станете от компютъра. Както бе споменато по-горе - хората са по-важни от технологиите.

Пушенето в присъствието на непушач трябва да се случва само с негово разрешение.

В разговор с едва познат човек не трябва да засягате лични теми: “Каква е заплатата ви?”, “Чух, че жена ви е болна?”, “Вярвате ли в Господ?”, “Колко си отслабнала - колко си надебеляла”, “Феминистка ли сте?”. Удачни теми за непринуден разговор са: спорт, време, кулинария, домашни животни, изкуство, наука, пътешествия и т.н.

Когато снимате свой приятел, е редно да го попитате, преди да качите фотоса в социалните мрежи.
Когато снимате свой приятел, е редно да го попитате, преди да качите фотоса в социалните мрежи.

Питайте за разрешение за публикуването на снимки на друг човек в социалната мрежа. Дори ако това е много добър ваш приятел. Той може да не се харесва на конкретната снимка или да има други причини, поради които да не иска тази снимка да бъде публикувана.

Недейте да хейтите под снимки на свои фейсбук приятели. Ако някой от тях публикува в социалните мрежи снимка, на която според вас той изглежда нелепо, или ако коментар на негов приятел ви подразни, избягвайте да изразявате критиката си публично. Личните съобщения служат за това.

Не ги злепоставяйте в статуси. Пак на територията на социалните мрежи избягвайте да публикувате статуси, в които да пишете, че ваш приятел се е напил снощи, че някой е изневерил на гаджето си или си е пуснал болнични, за да отиде на парти. Не забравяйте, че от една страна, имате общи познати, а от друга - че не е приятно да злепоставяте приятели публично.

Не злоупотребявайте с хаштаговете. Изключително дразнещо е под снимка да има 20 хаштага. Ако тя е хубава, сама говори за себе си и ще набере популярност и без тях.

Социалните мрежи не са и мястото за публикуване на прекалено лични съобщения и снимки. Ако сте се скарали с някого, искате да признаете любовта си или да се похвалите с новото си бельо на приятелките си, пратете им лични съобщения. Късането с гаджето във фейсбук спада в тази категория.

Пишете тема на имейла, така е по-практично и ориентиращо за получателя. Когато отворите електронната си поща, особено ако е служебна, има вероятност в нея да са пристигнали десетки писма. По темата им се ориентирате кое е важно и веднага му давате приоритет. Същото е и с получателите на вашите имейли.

Задължително връщайте отговор, особено ако е нещо важно. Разбира се, изключение правят спамовете и прессъобщенията. Но ако колега, шефът или бизнес партньор ви е писал, отговорете на съобщението.

Ако изпращате важен имейл, в последното изречение поискайте потвърждение за получаването му. Така ще сте сигурни, че писмото ви е пристигнало и е прочетено. А и ще имате отговор възможно най-бързо.

Изразът “Каня ви” означава “Аз черпя”.
Изразът “Каня ви” означава “Аз черпя”.

Ако телефонът ви звънне по време на среща, откажете разговор или ако е спешно, се извинете на събеседника си, че се налага да проведете телефонния разговор. Бъдете кратки, а след това кажете на човека, с когото сте на среща защо е било важно да вдигнете, без да изпадате в излишни подробности. Например “Извинете, от службата ме търсят за нещо спешно” или “Детето е болно” върши чудесна работа.

Когато говорите по телефона, не водете и паралелен разговор с някого наоколо. Изглежда шизофренично, а и не е приятно за нито една от двете страни.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене