Технологично развита извънземна цивилизация може да просъществува 100 трилиона години

СНИМКА: pixabay

Технологично развита извънземна цивилизация може да създаде "звездни ферми" за борба с недостига на енергия, предизвикан от разширението на Вселената. Това ще й позволи да просъществува максимум 100 трилиона години, защото след това ще престанат процесите на звездообразуване. До този извод стигнал американският астрофизик Дан Хупър от Чикагския университет и националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" в Илинойс, съобщи Лента, цитирана от БТА. 

След около 100 трилиона години ускореното разширяване на Вселената ще направи невъзможно наблюдаването не само на следи от Големия взрив, но и на много галактики, тъй като светлината от тях няма да може да достигне до наблюдателя. Тези обекти ще са толкова далече, че по закона на Хъбъл ще се отдалечават от Земята със скорост, превишаваща тази на светлината. В резултат отделни области от Вселената ще се окажат напълно изолирани една от друга от космологичния хоризонт.

По мнението на учения, всяка намираща се в подобна област технологично развита цивилизация ще консумира огромно количество енергия и постепенно ще изчерпа всички достъпни за нея ресурси. За да продължат съществуването си, извънземните ще трябва да умеят да "преместват" звезди от друга галактика, които в бъдеще ще се окажат извън пределите на космологичния хоризонт, и да ги събират в своята.

За да използват максимално светлината от звездите, цивилизациите могат да построят подобни на сферите на Дайсън астроинженерни структури.

Други учени обаче смятат, че тази дейност на хипотетични извънземни ще е безсмислена, тъй като в космоса съществуват естествени "хранилища" на звезди. Например в големи галактични купове се съдържат милиарди звезди, а гравитицията им е достатъчна, за да се предотврати разпръскването им вследствие на разширението на Вселената. Така извънземни цивилизации ще могат да мигрират в области, в които има повече звезди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене