Лицемерието на Бионсе: уж защитава правата на жените, а плаща на работнички по 64 цента на час

Преди дни "Туитър" избухна с коментари как Бионсе привидно е феминистка, но сама не се грижи за правата на жените. Причината е свързана с модната й линия Ivy Park, която се рекламира като дрехи за независими, силни и активни жени. Дотук нищо лошо, освен във факта, че дрехите се шият в Шри Ланка, а работничките получават заплащане от 64 цента на час.

В социалната мрежа се разпространи карикатура, изобразяваща Бионсе в секси облекло и ботуши с корона на главата, размахваща камшик над безлична жена, привита над шевна машина. Работничката е с окови на краката, на които е изписано името на модния бранд Ivy Park. Над фигурите пише Who runs the world? ("Кой управлява света?") – препратка към песен на Бионсе, в която се възхвалява женската сила и се настоява, че именно момичетата управляват света. Появиха се и много коментари, че Бионсе всъщност не е "кралица", както често я наричат, а диктаторка, която се възползва от бедни жени, живеещи в мизерни условия и работещи по цели дни и нощи.

Всъщност проблемът попада във фокуса на журналисти от Sun още през 2016 г. Тогава те пишат, че въпреки че мотото на линията дрехи е да вдъхновява и да дава увереност на жените, всъщност е част от поредната схема за експлоатация на бедни момичета. Според журналистите работничките, които шият дрехите, живеят в ужасни условия и се трудят повече от 60 часа седмично. Изчислено е, че ако желаят да си закупят дори един от артикулите, които изработват, ще им е необходима заплатата им за месец и половина.

Освен това повечето от тези жени не желаят да се оплакват и дори да се срещат с журналисти от страх да не загубят работата си, въпреки че живеят като роби. На шивачките, най-често млади момичета, им се налага да живеят в мизерни пансиони, намиращи се буквално до заводите. Там те са настанени в малки стаи без кухня или баня, а душовете и тоалетните са по една на етаж или дори на няколко етажа и често смесени за мъже и жени. И това е в луксозните пансиони, на места единствената вода се вади от кладенец. Работят в задушни помещения, заедно с десетки други, по десет часа шест дни в седмицата, понякога без каквато и да е обедна почивка, в най-добрия случай – половин час. Нямат право на болнични, а през първата година и на каквато и да било отпуска. И всичко това за заплата малко над 100 долара на месец.

От компанията Ivy Park официално отрекоха да експлоатират работнички в Шри Ланка и подчертаха, че имат строга етична програма, която включва чести инспекции на екипите, работещи за тях по целия свят. Те тактично прехвърлиха отговорността върху контролиращите органи в съответната страна, където се създава продукцията им. Феновете обаче не остават доволни от тази "абдикация от каквато и да е отговорност". Според тях отговорността трябва да се носи от конкретната модна компания и дори от самата Бионсе. Защото на всички им е ясно, че когато даден производител избира страна като Шри Ланка, Бангладеш или Индия за създаване на своята продукция, той трябва да е напълно ясно в какви условия работят там.

Бионсе, чието лично състояние се изчислява на 355 милиона долара, винаги се е представяла като борец за жените. През 2014 г. дори дари 500 хиляди долара за инициативата Chime for Change, подкрепяща правата на жените по цял свят за образование, здравеопазване и равни права.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене