Китай е втората страна в света по брой на компании за изкуствен интелект

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китай е втората страна в света по брой на компании за изкуствен интелект, според публикуваната в рамките на Световната конференция за изкуствен интелект – 2018 от консултантската компанията „Gartner" и Китайската академия за информационни и комуникационни технологии в понеделник синя книга, предава bulgarian.cri.cn.

„Броят на компаниите свързани с изкуствения интелект в Китай продължава да расте и в момента страната е на второ място в света по този критерий", заяви Лиу Дуо, президент на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии. Тя добави, че броят на патентите в сферата в Китай се увеличава непрекъснато от 2015 г. насам и мащабът на пазара се е развил драстично, особено по отношение на технологиите за разпознаване на глас и изображения. Пекин, Шанхай, Гуандун, Джъдзян и Дзянсу са регионите където местните компании за изкуствен интелект се развиват най-бързо, каза Лиу Дуо. Въпреки това обаче, тя предупреди компаниите за потенциалните етични и правни рискове, до които могат да доведат технологиите.

Вицепрезидентът на „Gartner" Фил Тод каза, че през последните години отбелязват увеличение на свързаните с изкуствения интелект консултации, но проучванията им на над 3 000-те компании, показват, че едва 4% от тях са инвестирали и използвали технологиите за изкуствен интелект. Той добави, че за приложението им от ключово значение са изборът на подходящ бизнес и нуждите на клиентите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене