Планетата джудже Церера е покрита с ледени вулкани

СНИМКА: Pixabay

Американски астрономи анализираха снимките на Церера, направени от космическия апарат "Доун", и установиха, че тя е покрита с вулкани, от които е изригвал лед, съобщи Гизмодо.

"Церера е единственият криовулканичен свят, изучаван от орбита от космически апарат", пишат астрономите от университета на Аризона в сп. "Нейчър астрономи". Изследването показва, че планетата-джудже е важна за изучаването на ледените вулкани, тъй като и на други космически обекти в Слънчева система, например Европа, Титан, Плутон, може да има такива, предава БТА.

Церера е най-големият обект в астероидния пояс на Слънчевата система. Диаметърът й е 932 км.

Космическият апарат "Доун" откри голяма планина на повърхността на Церера през 2015 г., наречена Ахуна Монс, и специалистите я интерпретираха като криовулкан.

За новото изследване астрономите са прегледали снимките, направени от "Доун", като са търсели възвишения с объл връх и диаметър над 10 км. Това са характеристики на криовулкани. Те успяха да открият 22, като един от тях е с почти същия размер като Ахуна Монс, макар и по-нисък.

Компютърният модел, използващ данните, показа, че 50 процента от обема в куполите е лед. Анализът на базата на съдържащия се лед и размера на куполите разкри, че те са на милиони години, като средно на 50 милиона години на Церера се образува криовулкан.

Американските астрономи изчислиха, че Церера изхвърля 10 000 кубични метра лед годишно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене