Алиенде ще получи почетна американска Национална литературна награда

СНИМКА: Ройтерс

Исабел Алиенде ще получи почетната Национална литературна награда за "изключителен принос към американската литература", съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Тя е първата испаноезична писателка, удостоена с почетния медал на американската Националната литературна фондация и първата след Сол Белоу, родена извън САЩ.

Писателят Луис Алберто Уреа ще връчи медала на Исабел Алиенда на благотворителна гала - вечер в Манхатън на 14 ноември.

Исабел Алиенде е на 76 години. Тя е сред най-популярните испаноезични писатели в света. Продажбите от романите й надхвърлят 60 милиона броя. Стилът й е "магически реализъм". Исабел Алиенде преплита лични и политически теми в романите си.

Сред световноизвестните й книги, освен трилогията "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия", са "Ева Луна" и "Приказки за Ева Луна", "За любовта и сянката", "Паула", "Остров под морето", "Отвъд зимата", които са преведени на повече от 30 езика.

Лауреат е на американския Президентски медал на свободата (2014 г.) и на наградата за цялостни постижения на американския ПЕН център (2016 г.).

Родена е в Перу, живяла е в Боливия и Бейрут като дете на дипломат, след това се установява в Чили. След падането от власт на Салвадор Алиенде, който е братовчед на баща й, бяга във Венецуела. От 80-те години на миналия век живее в Калифорния с втория си съпруг, който е американец.

Предишни лауреати на американската почетна Национална литературна награда са Тони Морисън, Артър Милър, Урсула Ле Гуин, Дон Де Лило, Джеймс Патерсън, Ани Пру.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене