Младен Маринов спасява отвлечени ученички като млад полицай

Маринов бе шеф на СДВР 3 години.

Новите министри като риалити герои

Корав полицай, истински сървайвър, спасил навремето две отвлечени ученички, пуска сълза, правейки равносметка на собственото си бащинство в деня, когато трябва да оглави най-голямото силово ведомство в страната.

Страстна планинарка, привързана към излетите със семейството, винаги готова да угоди на мъжа си с баница или капама. Черешката на нейната торта са пържоли с топено сирене - запазена марка за момента, когато посреща гости във Враца.

И накрая рокаджията, записващ скромно в едно мазе без фенки, готов да спечели “Мюзик айдъл”, но въвлечен от медии в романс (за който се твърди, че всъщност не съществува).

С подобни анонси обикновено са представяни героите в телевизионнните риалити формати - толкова обичан от българите модел на публичност.

В случая обаче става дума за новите министри - Младен Маринов на вътрешните работи, Петя Аврамова - на регионалното развитие и Росен Желязков - на транспорта.

При това времето около рокадите в кабинета се удължи заради драмата с указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар.

Точно 10 дни минаха от 10 септември, когато кандидатурите на тримата нови министри бяха обявени, до 20 септември, когато бяха гласувани от парламента. Като междувременно се извъртя и още един сюжет - един от първоначално предложените за нови министри - Александър Манолев за транспорта, се оттегли. И бе обявена нова кандидатура - на Росен Желязков.

Така че доста време наблюдавахме Младен Маринов , Петя Аврамова и Росен Желязков, попаднали във фокуса на обществения интерес точно като риалити звезди - с техните слабости и дарби, с истините от кариерното им развитие и клюките от личния им живот.

Точно като за рубриката “Възход и падение”!

Запален ловец, отскоро новият вътрешен министър има ново хоби - ретро автомобилите

Две момичета са отвлечени, а цялата полиция в София ги търси. Спасява ги млад сержант, който ги извежда от къщата, в която ги държат. Неговото име е Младен Маринов и след години той ще оглави столичната полиция, после ще стане главен секретар на МВР, а отскоро е министър на вътрешните работи. 

Младен Маринов с бившия
Младен Маринов с бившия

Днес Маринов си спомня бегло за случая от младините си. Казва, че не един път той и колегите му са помагали на хора в беда и не делят жертвите на по-важни и по-маловажни. С почти 28-годишна професионална кариера Маринов се разплака, когато приемаше на церемония министерския пост от Валентин Радев: “Искам да благодаря на семейството си, тъй като през цялото това време не съм бил най-добрият баща. Но предполагам, че това съм го правил, за да могат и други семейства да се чувстват сигурни.”

Маринов и съпругата му се запознават, докато тя учи в Плевен. Срещнали се в родното му място – Ябланица, когато били на дискотека. Маринов положил големи усилия да я заговори още там въпреки шума от тонколоните. Двамата имат дъщеря и син.

С главния прокурор Сотир Цацаров
С главния прокурор Сотир Цацаров
Когато не е със семейството си, Маринов обича да ходи на лов.

Отскоро се е запалил и

по ново хоби - ретро

автомобилите

В МВР постъпва през 1991 г., когато кара сержантското училище в Пазарджик. При изкачване на наклонена стълба само на ръце, вземайки едно по едно перилата, той избързва и не успява да се задържи на едно от тях. Пада от 10 метра височина и си чупи и двете ръце. Въпреки тежките травми обаче бъдещият министър остава в училището. Другите курсанти му помагат дори с храненето и къпането. Като млад полицай той чува легендарната реплика на Петър Младенов “Да дойдат танковете”. Тогава Маринов и колегите му пазят парламента, а студентските протести са в разгара си.

През 1997 г. охранява митингите срещу Жан Виденов, а по време на кабинета “Орешарски” като зам.-директор на СДВР лично организира охраната на протестите. И през цялото време работи и се образова.

Завършва магистратура “Право” в ЮЗУ, след което преминава през курсове в САЩ. По-късно записва магистратура в Академията на МВР “Опазване на обществения ред и противодействие на престъпността”. Учел през нощта, но завършил успешно. Последната му образователна степен е магистратура по “Управление при кризи” във Военната академия “Г.С. Раковски”. Завършва я през 2014 г.

Докато бе шеф на СДВР, заложи като приоритет в работата на дирекцията битката с кражбите на колите. Те спаднаха драстично, а заловените извършители се увеличиха. При катастрофите жертвите в София също намаляха - от 66 до 44 само за година. Бяха разкрити и авторите на атентата с гранатомети срещу Алексей Петров и убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина. Това разследване отне близо 2 г., а Маринов непрекъснато повтаряше, че ще заловят извършителя. Докато бе в СДВР, се случи и най-жестокото убийство от години. Наркоманът Кристиян Гочев закла майка си и дядо си с над 44 удара. Той вече е осъден.

“Никога не бях

виждал такова нещо”,

каза Маринов за

местопрестъплението,

на което имаше извадено око, отрязана кожа и всякакви ужасии.

Когато вече бе главен секретар на МВР, бе отвлечен Адриан Златков. Момчето бе похитено пред дома си в с. Герман. След платен от баща му откуп то бе върнато. Няколко месеца по-късно за отвличането бе задържана групата на Ивайло Борисов-Ториното. Шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ на 2018 г. пък бе разкрито за рекордно кратът период от време.

Докато бе главен секретар, едно престъпление се натрапваше на общественото внимание - взривяването на банкомати. Бяха задържани 2 български и една чужда банда. Появиха се дори имитатори. “Гледали са по телевизията, но са пропуснали последния епизод - този със залавянето”, каза тогава Маринов. От ареста на последната група вече 2 месеца не е имало посегателство над банкомат, а имаше седмици с по 4 взрива.

За първи път от 5 години насам падна и броят на жертвите по пътищата в страната.

Като полицай от кариерата Маринов веднага посочи основния си приоритет, докато е министър - обучението на служителите. “Системата се нуждае от укрепване, гарантиране на сигурността на професионалните служители, кадрово и техническо осигуряване", посочи министърът. Той даде да се разбере, че става дума както за обучението на бъдещите полицаи, така и за подобряване на квалификацията на настоящите служители на МВР. Остава му само да си избере главен секретар. Засега не казва на кого ще се спре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене