Петя Аврамова посреща гости с капама и пържоли с топено сирене

Петя Аврамова в парламента дни преди да бъде избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Новите министри като риалити герои

Сървайвърът на вътрешните работи, музикалният идол на транспорта и черешката на тортата в регионалното развитие

Корав полицай, истински сървайвър, спасил навремето две отвлечени ученички, пуска сълза, правейки равносметка на собственото си бащинство в деня, когато трябва да оглави най-голямото силово ведомство в страната.

Страстна планинарка, привързана към излетите със семейството, винаги готова да угоди на мъжа си с баница или капама. Черешката на нейната торта са пържоли с топено сирене - запазена марка за момента, когато посреща гости във Враца.

И накрая рокаджията, записващ скромно в едно мазе без фенки, готов да спечели “Мюзик Айдъл”, но въвлечен от медии в романс (за който се твърди, че всъщност не съществува).

С подобни анонси обикновено са представяни героите в телевизионните риалити формати - толкова

обичан от българите

модел на публичност

В случая обаче става дума за новите министри - Младен Маринов на вътрешните работи, Петя Аврамова - на регионалното развитие, и Росен Желязков - на транспорта.

При това времето около рокадите в кабинета се удължи заради драмата с указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар.

Точно 10 дни минаха от 10 септември, когато кандидатурите на тримата нови министри бяха обявени, до 20 септември, когато бяха гласувани от парламента. Като междувременно се извъртя и още един сюжет - един от първоначално предложените за нови министри - Александър Манолев за транспорта, се оттегли. И бе обявена нова кандидатура - на Росен Желязков.

Така че доста време наблюдавахме Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков, попаднали във фокуса на обществения интерес точно като риалити звезди -

с техните слабости

и дарби,

с истините от кариерното им развитие и клюките от личния им живот.

Точно като за рубриката “Възход и падение”!

Петя Аврамова посреща гости с капама и пържоли с топено сирене

- Страстна планинарка пое регионалното министерство

- Преди 9 г. изостави успешен бизнес, за да се посвети на политиката

Тя е страстна планинарка и при възможност никога не пропуска излет сред красотите на Врачанския Балкан. Обича да пътува по света особено когато е със семейството си, което нарича “истинско природно зарядно устройство”.

Депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова, която замени Николай Нанков на поста регионален министър освен всичко друго е и страхотна готвачка. Често угажда на мъжа си Иво с вкусна селска баница и капама. Нейна запазена марка са пържолите с топено сирене и с тях посреща гости, близки и приятели.

Казва, че напоследък ѝ оставало все по-малко време за подобни дребни удоволствия.

В новата ни история след падането на комунизма Петя Аврамова ще бъде

четвъртият министър

с потекло от Враца

В министерско кресло е сядал Кръстьо Трендафилов, оглавил земеделието в кабинета на Жан Виденов, по-късно в правителството на Борисов земеделски министър стана Мирослав Найденов. След като бе 2 години кмет на Враца от ГЕРБ, Тотю Младенов пък оглави социалното министерство.

Технократ по природа, преди години тя навлезе в политиката без особени емоции. Учуди приятели и колеги, че изостави успешен частен бизнес. Когато през 2009 г. уважаваният лекар д-р Костадин Шахов печели изборите за кмет, я кани да му стане заместник по строителството, устройството на територията и общинската собственост. По това време Петя и сестра ѝ Мая имат проектантска фирма.

Макар че се захвана с хъс с работата си, тя

дълго време

странеше от медиите

и оставяше други да представят свършеното от нея и екипа ѝ.

Родена е през 1963 г. във Враца и още като ученичка проявява любов към точните науки. Завършва топлотехника в Техническия университет в София, после 10 г. работи във врачанската топлофикация по специалността си. Известно време е била и управител на фирма в областта на енергетиката.

Като става зам.-кмет на Враца, Петя Аврамова успя да доведе докрай най-големия проект на общината - за водния цикъл, и да реши за десетилетия напред проблема с нормалното водоснабдяване на града. Известна с невероятната си работоспособност, през 2011 г. тя стана естествен кандидат за кмет, след като д-р Шахов реши да се оттегли от политиката и да се посвети на лекарската си професия.

Тогава Аврамова загуби от представилия се като независим кандидат областен шеф на БСП Николай Иванов.

Всъщност в ГЕРБ я привлича ексдепутатът и бивш областен координатор на партията за Врачанско Николай Коцев, с когото известно време са развивали общ бизнес.

През 2012-а бе

избрана за първи път

за депутат

от Враца в 42-ото народно събрание. Получи доверие от избирателите си да ги представя и в следващия 43-и парламент, както и в сегашния 44-и.

Добила опит и навлязла в дебрите на законодателната дейност, тя разказва, че е имала много тежки моменти като депутат. В крайна сметка обаче била доволна, че е успяла да постигне повечето от целите, които си поставила за развитието на родния край.

“В изминалите години не пожалих сили и време, направих много срещи, убеждавах, настоявах за решаването на наболели проблеми. В крайна сметка това правителство на Бойко Борисов откликна на моите искания и резултатите са налице”, казва Аврамова в едно от редките интервюта.

Като депутат тя успя да издейства от изпълнителната власт отпускането на

близо 100 млн. лв.

эза ремонти на пътища

и различни обществени сгради във Врачанско, за финансови корекции, облекчаващи земеделците от региона, и задвижването и финансирането на много проекти от програмата за развитието на селските райони.

В 44-ото народно събрание Аврамова бе зам.-председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и член на комисията по енергетика. Съавтор е на законопроекти в областта на енергетиката, на законопроекта за изменение на закона за водите, данъчните складове, закона за пътищата, законопроекта за устройство на територията и редица други. На този си опит ще разчита, поемайки едно от най-натоварените министерства.

Петя Аврамова в парламента дни преди да бъде избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството.
Петя Аврамова в парламента дни преди да бъде избрана за министър на регионалното развитие и благоустройството.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене