Анна Мария Гюзелева тръгна от "Пътят към София", стигна до Рим и го превзе

Коберидзе и Петрова с режисьора на сериала Николай Мащенко (с букета)

В Италия дебютира с главна роля в сериала на “Рай Уно” “Златни години”

В началото на учебната 1977 г. в балетното училище в София се получава писмо от Комитета за култура, подписано лично от неговия председател Людмила Живкова.

Въпросът към директорката на школото е дали зрелостничката Анна Мария Петрова ще се справи с учебния материал и ще завърши успешно годината, тъй като ще отсъства дълго. Избрана е за главната роля във филма “Пътят към София”.

След разговор с Анна Мария директорката успокоява Комитета за култура, че всичко ще бъде наред - момичето е една от отличничките на випуска си. Само по специалните хореографски предмети трябва да поддържа формата си сама, за да се представи добре на годишния концерт спектакъл, който се провежда през май.

Това писмо показва от какво високо място обгрижват всичко, свързано с подготвяния сериал “Пътят към София”, който е копродукция между България и Украйна, тогава в Съветския съюз.

С филма трябва да бъде чествана 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1878 г. За режисьор е определен украинецът Николай Мащенко - директор на киностудия “Довженко”, камерата е поверена на големия майстор Венец Димитров. Сега се навършват 40 години от премиерата на сериала.

Снимките

продължават

около 6 месеца

- главно в Пловдив, Велико Търново - кадрите от турския зандан, и в София - пред черквата “Света София” посрещането на руските войски, и в Киев. А впечатляващите снежни батални сцени са заснети на Витоша и в района на Плана планина.

В основата на сериала е романът на Стефан Дичев “Пътят към София”. Той излиза през 1962 г. - третият на автора след “За свободата” и “Рали”, и се радва на голям читателски интерес.

За главните роли са одобрени Георги Георгиев-Гец, Петър Слабаков, младият актьор от Народния театър - красавецът Константин Цанев, Павел Поппандов. Анна Мария получава ролята на Неда Задгорска след дълъг и тежък кастинг, в който участват повече от 300 актриси и красиви непрофесионалистки.

Наред с художествените образи във филма има и реални личности - главно дипломати по онова време, на които са кръстени улици в столицата.

Не знам дали е търсена външна прилика, но режисьорът се спира на грузинския актьор Отар Коберидзе като Леандър Леге и Любомир Киселички като Вито Позитано. Георги Стоянов влиза в ролята на британския агент русофоб Станислас Сенклер, нарекъл се Хидает паша. Сериалът проследява събитията от битката при Плевен до влизането на руските войски в София. На този фон има и един любовен тригълник. Френският дипломат и консул Леандър Франсоа Рьоне льо Ге, по-известен с побългарената си фамилия Леге, е силно влюбен в Неда и иска тя да му стане годеница. В красавицата е влюбен и младият учител по френски, пътешественик и горещ патриот Андрея от достолепния български род Будинови.

Анна Мария и Косьо Цанев са толкова хубава двойка на екрана, че софийската клюка бързо ги прави и двойка в живота. Днес Анна Мария твърди, че двамата с Косьо били и си останали през годините само добри приятели. Когато тия дни в България попитах Цанев

кой от двамата

мъже в любовния

триъгълник

е спечелил сърцета на Анна Мария в живота, той, без да се замисля, отговори: Никола Гюзелев.

“Имахме чудесни отношения с Отар Коберидзе и Косьо Цанев - твърди актрисата. - Те бдяха като орли над мене. От двамата знам за една ситуация в началото на снимките. Въпреки че Мащенко беше решил аз да играя главната роля, без малко да ми изстне мястото заради “доброжелателни колеги”. Косьо и Отар заявили, че няма да снимат, ако ме махнат от екипа, защото разбрали, че искат да ме сменят. Тогава имаше практика от височайши кабинети да ходатайстват за една или друга актриса”, разказва Анна Мария.

Във филма тя е озвучена от актрисата Лидия Вълкова. Режисьорът отчита младостта и неопитността на любимката си, а и тогава не се снима синхронно, озвучаването става след това в Киноцентъра.

На премиерата на филма младата актриса се явява в един от многото костюми, с които се снима. Но и с гипсиран крак заради скъсан менискус - контузията се случва, след като я блъска кола в София.

След успеха в “Пътят към София” Анна Мария се снима във филми на Вили Цанков, Васил Мирчев, Огнян Сурдулов и др. Кандидатства и във ВИТИЗ, не влиза в класа на проф. Надежда Сейкова, но не преживява това драматично, защото желанието й е да учи хореография. Осъществява мечтата си, дори специализира при големия балетист и хореограф Морис Бежар. Танцува в Софийската опера, след това и в Музикалния театър.

Шест години след “Пътят към София” се омъжва за Никола Гюзелев. Ражда се дъщеря им Адриана и цялото й време отива по отглеждането й.

През 1989-1990 г. е филмовият й дебют в Италия. Получава една от главните роли в сериала на телевизия “Рай Уно” “Златни години”, режисиран от Бепе Чино. В Националния театър на Рим играе в пиесата “Двойна игра”. Ролята и е на съпруга на Да Понте, приятеля на Казанова, който е и либретист на Моцарт.

“Така пробих в Италия, макар и като неВИТИЗска актриса - шегува се Анна Мария. - Мой учител в киното обаче завинаги ще си остане Николай Мащенко. От него научих такива важни неща, които използвах в цялата си следваща кариера. Италиански колеги се чудеха на начина, по който успявах да интерпретирам някои неща. Те са от друга школа...”

Досега българката се снимала в главни и поддържащи роли в над 50 игрални филми и телевизионни сериала в България, Италия, Германия, Франция и САЩ, в които си партнира с едни от най-известните и добри актьори и актриси в европейското кино.

Заради акцента й през първите години в Италия я дублират, после престават да го правят. Тя изкарва и специализиран курс по театрална дикция. Много й помага работата като телевизионен журналист в националните телевизии

“Рай Уно”

и “Ла 7 ТВ канал”

Освен това е и 9 години кореспондент от Рим на сутрешното предавене по БНТ “Добро утро”, водено от Александър Авджиев.

Сега вербално и визуално в Италия я мислят за италианка. Разбират, че не е чак след като чуят името й, особено с двете фамилии накрая.

Последните филми в България, в които се снима, са “Знакът на българина” и “Живи легенди”. В първият, който е сериал, тя е италианката проф. Корбета, свъзана с Ватикана.

Във втория - на режисьора Ники Илиев, е съпруга на самия Микеле Плачидо.

Ако я поканят в някой от многото сериали, които напоследък се снимат в България?

“Ще приема с удоволствие, ако ролята е сериозна и ме накара да усещам, че градя нещо” - отговаря актрисата. И добавя: “Само за гарнитура - неотдавна отказах роля в Италия. Там в киносредите ме познават повече, отколкото в България”, отговаря Гюзелева.

Сега й предстои работа по два италиански проекта - като копродуцент и като актриса...

Анна Мария Петрова е Неда Задгорска в сериала "Пътят към София"
Анна Мария Петрова е Неда Задгорска в сериала "Пътят към София"
Кадър от филма с Отар Коберидзе, който играе Леандър Леге и иска Неда да стане негова годеница.
Кадър от филма с Отар Коберидзе, който играе Леандър Леге и иска Неда да стане негова годеница.
1990 г. Дебютът в Италия е в тв сериала “Златни години”.
1990 г. Дебютът в Италия е в тв сериала “Златни години”.
1995 г.  В прословутия сериал “Октопод-7”
1995 г. В прословутия сериал “Октопод-7”
2002 г. Като доня Филиана в “Забравените”
2002 г. Като доня Филиана в “Забравените”
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене