Посрещнаха Фердинанд на историческата гара Трапезица във Велико Търново (Снимки)

Фердинанд слезе на гара Трапезица и провъзгласи Независимостта. СНИМКИ: Авторката

Хиляди жители и гости на Велико Търново посрещнаха княз Фердинанд на гара Трапезица и викаха "Ура" за свободна и независима България. Историческата възстановка е част от националните чествания за Независимостта, на които старата столица е домакин.

Точно в 12.07 ч. в гарата влезе "Корона експрес", теглен от парен локомотив. В ретро композията бе включен личният вагон-салон на цар Борис III. От него, както на паметния 22 септември 1908 г. във Велико Търново слезе Фердинанд с министър-председателя Александър Малинов. Те бяха посрещнати от 18-ти Етърски и Добруджански полкове и тогавашния кмет на старопрестолнината Иван Вителов. На гарата обикаляха файтони, а дами в старинни одежди чакаха възторжени величеството.

Князът изчете пред множеството Манифеста за провъзгласяване на независимостта на васалното княжество, а на място веднага бе направен и препис на историческия документ на вехта пишеща машина. После от телеграфа бяха разпратени телеграми до всички български градове - да знаят за случващото се във Велико Търново. В историята този препис е наречен Вителовия, по името на тогавашния кмет на Търново. Той е особено важен, защото по-късно листите на министър-председателя изчезват и благодарение на него е направен художествения препис на Манифеста с 8-те висящи печата на Фердинанд и министрите.

След историческия акт председателят на тогавашното Народно събрание Христо Славейков и Александър Малинов помолиха княза да приеме титлата "Цар на българите".

"Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!"- изрече монархът, а множеството на гарата избухна в "Ура!" и аплодисменти.

В ролята на Фердинанд се превъплъти отново актьорът от търновския театър Милен Иванов. Колегите му от трупата изпълняваха основните исторически персонажи, а общо във възстановката участваха над 40 души от НВУ, клуб "Традиция", Гимназията по туризъм. Те бяха аплодирани и от кмета Даниел Панов, по чиято идея се случва събитието. Регионалният исторически музей в Търново се е погрижил за точното предаване на събитията.

Атракционното пътуването в чест на празника пък е организирано от БДЖ. То е по маршрут гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно. Ретро влакът престоя на гара Трапезица повече от час и повечето любопитни успяха да надникнат в автентичните царски покои на Борис III.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене