Китай започва да изследва полярните райони на Луната до 2030 г.

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Китай планира да изпрати апарат и проучи южните и северни полярни райони на Луната до 2030 г, информира официален представител на Китайската държавна космическа администрация.

Ли Гуопин, директор на инженерния отдел на администрацията каза на наскоро провелата се в Пекин Световна конференция за научна грамотност, че Китай обмисля четири мисии за четвъртия етап от програмата си за изследване на Луната, предаде bulgarian.cri.cn.

Програмата, която стартира през 2003 година, включва в първите три етапа заставане в орбита и кацане на Луната, вземане на проби и връщането им на Земята.

По думите на Ли, четвъртата фаза ще включва изпращане на сондата „Чан'ъ-4" на далечната страна на Луната до края на 2018 г, което ще бъде първото подобно кацане в света в тази част на спътника на Земята.

Изучаването на Южния полюс на Луната цели да проучи възрастта на лунната почва и състава на изотопите на въглерода, водорода, хелия и кислорода на слънчевия вятър. На Северния полюс учените ще опитат да установят, дали съществува лед в районите, които са в постоянна сянка, каза още Ли.

В бъдеще, Китай обмисля да създаде научно-изследователска станция на Луната и осъществи повече мисии с апарати и хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене