Морковите могат да се ползват и в строителството за по-екологичен цимент

СНИМКА: Pixabay

Морковите са хрупкави и вкусни, но дали могат да допринесат за уякчаване на цимента и за намаляване на емисиите въглероден диоксид от строителната индустрия?

Учени от Ланкастърския университет в Англия използват блендер, за да смесят частици от корени на растения с цимент. Целта е да се установи дали може да се създаде по-уякчен и по-екологичен продукт, предава БТА.

"Констатирахме, че можем да увеличим якостта на цимента с 80 процента, използвайки малко количество от този нов материал", заяви ръководителят на екипа Мохамед Саафи.

Добавянето на моркови предотвратява появата на пукнатини в бетона, поясниха учените. Освен това се използва по-малко количество цимент, като по този начин се намаляват емисиите въглероден диоксид. Според Международната агенция по енергетика, циментът е отговорен за 7 процента от глобалните емисии въглероден диоксид.

"Предварителните резултати показват, че добавянето на около половин килограм морковен наноматериал ще намали около 10 кг цимент на кубик бетон", отбеляза Саафи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене