Мостът Хонконг-Джухай-Макао - поредният плод на китайските иновации

СНИМКА: Ройтерс

На 23 октомври в гр. Джухай, провинция Гуандун, председателят на КНР Си Дзинпин участва в церемонията по откриването на моста Хонконг-Джухай-Макао. Със своите 55 км той е най-дългият морски мост в света, чието строителство продължи 15 години.

Той е съвместно изграден от провинция Гуандун, Хонконг и Макао и е важна транспортна инфраструктура в района. Това е първата наземна връзка между гр. Джухай, Макао и Хонконг. Благодарение на него пътуването с автомобил от Хонконг до гр. Джухай и Макао бе съкратено до 45 минути от предишните 3 часа. С пускането в действие на моста икономиката в района ще се развива с по-бързи темпове. Както каза главният му дизайнер Мън Фанчао, той окончателно ще промени обществото, икономическата структура и транспорта в региона и благодарение на него жителите ще започнат нов живот. Той ще донесе трилиони юана икономически изгоди.

При строежа на моста са използвани много нови материали, технологии и оборудване, а патентите са над 400 като в много области са попълнени технологичните празноти. Генералният инженер в отдела, който отговаря за управлението на моста, Су Цюанкъ коментира, че по време на строежа са били изправени пред световни предизвикателства и благодарение на иновациите и подкрепата на технологиите са преодолели много трудности.

Мостът е устойчив на тайфуни от 16 степен и земетресения от 7 степен по скалата на Рихтер. Продължителността му на използване е 120 години. Мостът постави и редица рекорди, например на най-големия по размери стоманен мост, на най-дългия морски тунел и най-големите в света изкуствени острови.

Мостът е доказателство за китайските иновации. Ден преди откриването му председателят Си Дзинпин посети гр. Джухай и заяви, че преработващата промишленост е ключ за реалната икономика, а най-важното в нея са иновациите. За овладяването на основните технологии са необходими собствени иновации, подчерта той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене